VN proberen onderwijs in Ivoorkust weer op de rails te krijgen

Bijna drie maanden na het einde van de verbeten machtsstrijd tussen de voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en zijn opvolger Alassane Ouattara, zit in het West-Afrikaanse land 85 procent van de voormalige scholiertjes weer in de klas. De VN en niet-gouvernementele hulporganisaties proberen nu ook onderwijs te organiseren voor de 1,25 miljoen kinderen die nog niet naar school gaan.

Het conflict dat volgde op de presidentsverkiezingen van november vorig jaar, leidde tot een humanitaire crisis die nog lang niet bezworen is. Gbagbo, die weigerde zijn nederlaag bij de verkiezingen te erkennen, werd op 11 april aangehouden, waarna de winnaar van de verkiezingen, Alassane Ouattara, de teugels in handen kon nemen. Maar volgens de VN verblijven er nog altijd 142.000 Ivoriaanse vluchtelingen in buurland Liberia. De VN leveren ook nog noodhulp aan meer dan honderdduizend huishoudens in het land.

Half jaar niet naar school

Ook het onderwijs heeft zwaar geleden onder het conflict. Volgens Jordan Naidoo, een adviseur van het VN-kinderfonds Unicef, hebben minstens 800.000 kinderen in grote delen van het land vier tot zes maanden school gemist. In Abidjan, de grootste stad van het land, deden de zware gevechten die in maart het einde van Gbagbo inluidden, het onderwijs helemaal stilvallen. “Alles bij elkaar schat Unicef dat de crisis het onderwijs van een miljoen kinderen zwaar verstoord heeft”, zegt Naidoo.

In de voorbije twee maanden is volgens Unicef 85 procent van de oorspronkelijke schoolbevolking teruggekeerd naar de leslokalen. “Maar we mogen onze ogen er niet voor sluiten dat een kwart miljoen kinderen nog niet is teruggekeerd en dat nog eens een miljoen Ivoriaanse kinderen ook voor het conflict niet naar school ging.”

Unicef heeft daarom samen met het Ivoriaanse ministerie van Onderwijs en de Amerikaanse hulporganisatie Save the Children een ‘Terug naar school-campagne’ opgestart. De uitdagingen zijn enorm.

Geplunderde scholen

Een probleem is dat veel leerkrachten op de vlucht zijn geslagen voor het geweld en nog niet zijn teruggekeerd. Volgens Unicef zijn er tijdens de vijandelijkheden ook 180 scholen geplunderd. In 23 scholen namen soldaten of strijders hun intrek, terwijl een twintigtal scholen beschadigd werd door granaatscherven.

Daarbovenop laat de infrastructuur sterk te wensen over. In het centrum, het noorden en het westen van het land, waar de tegenstanders van Gbagbo het sterkst stonden, heeft maar één op zes scholen genoeg banken of tafeltjes en amper één op vijf minstens één bruikbare latrine. In de meeste scholen is geen water.

Terug naar school

Unicef brengt samen met andere hulpverleners alle noden in kaart, ook in de vluchtelingenkampen in Liberia, en probeert samen met Save the Children de hulpverlening in de sector te coördineren.

Het ‘Terug naar school-programma’ moet een miljoen kinderen extra op de schoolbanken krijgen. Plaatselijke gemeenschappen worden gemobiliseerd om meer kinderen onderwijskansen te bieden, er wordt meer lesmateriaal geleverd aan alle scholen in het land, leerkrachten krijgen bijkomende opleidingen en ook het Ivoriaanse ministerie van Onderwijs krijgt bijstand. Unicef pleit ook voor de hervatting van de gratis schoolmaaltijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.