VN moet voedselhulp in Angola afbouwen

Het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) moet al haar hulpacties in Angola eind dit jaar stopzetten wegens een gebrek aan fondsen. De VN draagt het voedselprogramma na drie decennia over aan de regering van Angola.
Angola behoort tot de twaalf landen die het ergst geraakt worden door de hongersnood. Het Wereldvoedselprogramma startte in 1976 met voedselhulp na het uitbreken van de burgeroorlog. Toen de oorlog in 2002 afgelopen was bleef het WFP ter plaatse om te helpen met de repatriëring en de opvang van Angolese vluchtelingen uit Zambia, Namibië en Congo. Tijdens de burgeroorlog sloegen vier miljoen Angolezen op de vlucht. Het WFP organiseerde ook maaltijden in scholen, waardoor ongeveer 470.000 kinderen voedsel kregen.

Volgens de nieuwssite All Africa heeft de VN onderhandelingen aangeknoopt met de regering om de resterende voedselvoorraden over te dragen aan een competente staatsinstelling die moet instaan voor het opslaan, transport en de distributie. Aan voedselvoorraden is geen gebrek: het WFP heeft 17 ton voedsel in voorraad, maar heeft niet de middelen om het voedsel te verspreiden. Het WFP gaat ook na hoe 700,000 Angolezen beter geïntegreerd kunnen worden in de sociale zekerheid en de welvaartprogramma’s van de overheid.

“Het doel van het Wereldvoedselprogramma is altijd geweest om de verantwoordelijkheid over te dragen aan de Angolese overheid”, zegt Sonsoles Ruedas, de directeur van het voedselprogramma in Angola. “Doordat we minder financiële steun krijgen moeten we dat proces nu versneld op gang trekken.” Vanaf 2007 zou er enkel nog een klein kantoor in de Angolese hoofdstad Luanda overblijven dat zich beperkt tot technische hulp.

De Zuid-Afrikaanse regiodirecteur van het voedselprogramma, Amir Abdulla, zegt op de website IRIN Africa: “De perceptie leeft dat een olieproducerend land als Angola misschien meer moet doen om zelf voor de hulp in te staan.” Angola is het tweede grootste olieproducerende land van Afrika en exporteert dagelijks meer dan 1 miljoen vaten.

Het wereldvoedselprogramma startte in april van dit jaar een nieuw programma op dat 72 miljoen euro zou kosten en tot maart 2009 zou lopen. De inkomsten van donors bleven echter beperkt tot 15.6 miljoen dollar. Daarom heeft het WFP de distributie van voedsel aan 700.000 Angolezen in september opgeschort. In november komt er een eind aan de leveringen van voedsel per vliegtuig. Voor de reconstructie van bruggen in het oosten van het land is nog geld beschikbaar om tot het eind van januari 2007 door te gaan.

De Vietnamese ambassadeur in Angola, Nguyen Dinh, heeft opgeroepen om een internationale donorconferentie te houden om de reconstructie van het land te kunnen verderzetten. IPS MDG8 (BV/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.