Vijfde editie wil meer tastbare resultaten

Het vijfde Wereld Sociaal Forum dat woensdag in zijn vertrouwde uitvalsbasis Porto Alegre in Brazilië begint, wil met tastbare resultaten naar buiten komen. Academische discussies moeten plaats maken voor concrete acties, die de deelnemers moeten mobiliseren.

Na de grote vertegenwoordiging van arme en gemarginaliseerde sectoren op het vorige forum in het Indiase Mumbai, staan concrete voorstellen meer dan ooit op het verlanglijstje van deelnemers en organisatoren.

Op het WSF zal de Global Call to Action Against Poverty het levenslicht zien. Dat is een grote campagne van een coalitie van niet-gouvernementele organisaties. Naar verwachting is de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula de Silva daarbij aanwezig. Meer dan honderd ngo’s van over de hele wereld willen met die actie de wereldleiders dwingen hun beloftes na te komen en concrete maatregelen te nemen om armoede te bestrijden.

Tijdens dit WSF willen de campagnevoerders van Global Call acties voorbereiden voor de eerstvolgende G8 (de zeven rijkste industrielanden plus Rusland) die in juli in Schotland plaatsheeft. Ook zal Global Call van zich laten horen bij de vijfde verjaardag van de ondertekening van de Millennium Development Goals door de Verenigde Naties begin september. Behalve voor de bestrijding van armoede en corruptie, liggen er ook voorstellen op tafel om een belasting op valutatransacties in te voeren en meer jongeren te betrekken bij het streven naar een betere wereld.

Niet alle deelnemers willen een WSF dat in het teken staat van acties. Veel organisaties komen net als op de vorige edities om na te denken over die ‘andere wereld’ die mogelijk is. Guacira de Oliveira, co-directeur van het Feminist Studies and Advisory Centre (CFEMEA) legt de nadruk op de diversiteit van het WSF. Als een groot aantal organisaties zich buigt over een gezamenlijk thema, is dat fantastisch. Maar het is belangrijk dat ook minder vanzelfsprekende thema’s aan bod komen. Het mag geen strijd worden om gehoord te worden!

Om de WSF-chaos enigszins overzichtelijk te houden, hebben de organisatoren de 2500 activiteiten die het afgelopen jaar door deelnemende organisaties naar voren werden gebracht, ingedeeld in elf centrale thema’s. Die krijgen elk een aparte ruimte binnen het zogenaamde WSF-territorium. Water en mensenrechten (met bijna 500 activiteiten) zijn zeer populaire thema’s.

Om van het elitaire imago verlost te raken, is ook besloten om de locatie voor het WSF te verhuizen van de Katholieke Universiteit van Porto Alegre naar een park langs de Guaiba Rivier. De organisatoren hopen zo de studenten en academici een beetje weg te houden. In het park staan deze week 295 tenten en ontmoetingszalen opgesteld, hoofdzakelijk gemaakt van gerecycleerde en natuurlijke materialen.

Ook zullen beroemde gastsprekers niet langer hun reiskosten terugbetaald krijgen. Dat voorrecht is nu toegekend aan vertegenwoordigers van arme en geografisch moeilijk bereikbare gemeenschappen. Deze maatregel zien de organisatoren als een investering in prioriteiten. Deelname van de minderbedeelden is belangrijker dan deelname van bekende personen.

Tenslotte is nu al vastgelegd dat het WSF 2007 zal plaatsvinden in Afrika. Over de precieze locatie worden het komende jaar echter nog hevige discussies verwacht. In 2006 hopen de Braziliaanse organisatoren op meer decentralisatie door het forum te laten plaatsvinden in verschillende landen tegelijkertijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.