Vietnam vertrouwt eigen bloggers niet

De Vietnamese overheid zoekt naar manieren om blogs te reguleren, in het bijzonder blogs die politiek getint zijn. Internetgebruik groeit in Vietnam en er ontstaat een steeds levendiger blogosfeer in het land.
Blogs stonden al eerder ter discussie, maar in november kreeg de kwestie een nieuwe impuls, toen Vietnamese media meldden dat het ministerie van Informatie en Communicatie een wet wilde introduceren tegen “incorrecte informatie” over Vietnam.

Aan internetproviders Yahoo en Google werd openlijk gevraagd te helpen. Yahoo heeft een kantoor in Vietnam en de Yahoo 300-blogservice is heel populair in het land. “De blogs zijn een bedreiging voor het regime omdat ze, anders dan bij de staatsmedia, kunnen leiden tot moeilijk te controleren opinievorming”, zegt Stephen Denney van de Universiteit van Berkeley. Denney heeft zelf een blog, Vietnam Human Rights Journal. Zijn blog heeft weinig updates en is niet geblokkeerd in Vietnam.

Dwang



Veel Vietnamese bloggers houden het persoonlijk op hun blog. “De meeste mensen zien het als een online dagboek”, zegt student Nguyen Anh Hung. “Al mijn vrienden bloggen op die manier.” Hung is actief in de it-community van Ho Chi Minh-Stad en blogt in het Engels over technologie. Hij zegt achter de officiële lijn te staan, maar is sceptisch over dwang. “Er zijn anderhalf miljoen blogs in Vietnam, hoe kun je die allemaal censureren? De regering probeert gewoon de zaak onder controle te houden.”

Van de 84 miljoen Vietnamezen gebruiken er 20 miljoen internet. Zowel in de stad als op het platteland zijn goedkope internetcafé’s te vinden. In 2010 wil de regering 30 miljoen Vietnamezen online zien, een doel dat volgens velen goed haalbaar is.

Vorig jaar ging premier Nguyen Tan Dung, die gezien wordt als een hervormer, via internet in gesprek met burgers. Hij beantwoordde 113 vragen van Vietnamezen. In oktober van datzelfde jaar volgde de eerste rel rond een seksfilmpje op internet, waarin actrice Hoang Thuy Linh figureerde. De beelden waren verspreid door vier studenten.

Staatskranten



De plannen van de regering om blogs te reguleren, zijn volgens sommigen vooral gericht op politieke blogs en nieuwssites, ook al wordt ook het blokkeren van immorele content aangevoerd als argument. Kort geleden werd blogger Dieu Cay (een synoniem voor Nguyen Van Hai) veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor belastingontduiking. De internationale mediawaakhond Reporters Without Borders stelde dat de veroordeling een gevolg was van zijn activiteiten als blogger. Dieu Cay schreef onder meer over de kwestie rond de Spratly en Paracel-eilanden. Die eilanden zijn al lange tijd een bron van conflict tussen China en Vietnam.

Vietnam heeft honderden kranten, die allemaal door de staat gecontroleerd worden. In mei van dit jaar werden twee journalisten gearresteerd omdat ze geschreven hadden over ‘PMU 18’, een zaak waarbij hoge overheidsfunctionarissen miljoenen dollars aan buitenlands donorgeld vergokt zouden hebben aan sportwedstrijden. De twee werden in oktober veroordeeld.

Lokale internetproviders staan onder strenger toezicht dan buitenlandse. “We moeten eerst zien wat de regulering inhoudt”, zegt Vu Minh Tri, directeur van Yahoo Vietnam. “Er is extra informatie nodig”. Hij wijst er op dat Yahoo 360 een ‘klaagfunctie’ heeft. Posts die niet aan gebruiksvoorwaarden voldoen, kunnen verwijderd worden. Yahoo kreeg vorig jaar in de Amerikaanse senaat veel kritiek om dat het gegevens over dissidente Chinese bloggers aan de Chinese regering had verstrekt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.