Verkiezingskoorts stijgt in Nigeria

Naar aanleiding van de nationale gouverneurs- en presidentsverkiezingen van april, neemt het geweld in Nigeria toe. Conflicten tussen aanhangers van verschillende kandidaten komen dagelijks voor, soms zelf met een dodelijke afloop.
De politieke spanningen lopen hoog op, vooral nu de Onafhankelijke Nationale Verkiezingscommissie (INEC) de kandidatuur van één van de belangrijkste presidentskandidaten, de voormalige vice-president Atiku Abubakar van de Action Congress Party, geweigerd heeft. Omdat Abubakar door de regering beschuldigd wordt van corruptie, vindt de INEC hem geen betrouwbare kandidaat.
Aanhangers van Abubakar zien zijn uitsluiting als een tactische zet van de huidige president Olusegun Obasanjo, die volgens hen banden heeft met de INEC. Obasanjo is lid van de People’s Democratic Party (PDP). Hij raakte vorig jaar in conflict met Abubakar, omdat die tegen zijn voorstel was om de grondwet aan te passen. Dat voorstel hield in dat Obasanjo voor een derde ambtstermijn president kon zijn. Het werd niet goedgekeurd, waardoor Obasanjo dit jaar geen gooi mag doen naar het presidentschap.
Volgens het Afrikaans nieuwsagentschap Afrol News, is de presidentskandidaat van de PDP, Umaru Yar’Adua, door de uitsluiting van Abubakar een grote kanshebber om de verkiezingen te winnen. 

Wantrouwen in politie


Door de aanhoudende conflicten is het vertrouwen van de Nigerianen in de politie zoek. Velen beschuldigen de ordediensten ervan corruptie en geweld boven de democratie te plaatsen. ‘Steeds wanneer de ordediensten uitgezonden worden om burgerlijk onrust te onderdrukken, vallen er meer gewonden’, zegt Nnenna Okenwa, een Nigeriaanse mensenrechtenactivist.
Er wordt dan ook gevreesd dat de politie niet klaar is om het verkiezingsgeweld te doen stoppen. Politie-inspecteur Sunday Ehindero ontkent: ‘Buiten de gewone training van traditionele politietaken, krijgen de agenten specifieke instructies met betrekking tot de verkiezingen en de anti-releenheden krijgen intensieve driloefeningen en trainingen om zich klaar te stomen voor hun taken bij de verkiezingen.’ 
Ook vòòr de verkiezingen werd Nigeria geteisterd door conflicten tussen de 117 verschillende etnische groepen die er leven. Door de dichotomie tussen het noorden, dat overwegend islamitisch is, en het zuiden, waar vooral christenen wonen, neemt het eenheidsgevoel van het land steeds meer af. De etnische en religieuze conflicten van de voorbije jaren hebben volgens the International Crisis Group (ICG) al aan meer dan 15.000 mensen het leven gekost.

‘Transparant en geloofwaardig’


De nationale verkiezingen zijn van levensbelang om de eenheid in het land te herstellen. ‘Deze verkiezing is een kans voor Nigeria om een stap voorwaarts te zetten in de oplossing van de vele interne conflicten die voortdurend nieuwe nadrukken op geweld leggen’, zegt Nnamdi Obasi van de ICG in Nigeria.
Om vooruitgang te kunnen boeken en instabiliteit en geweld te vermijden, moeten de verkiezingen in april wel ‘transparant en geloofwaardig’ gebeuren, waarschuwt de ICG. Als de verkiezingen goed verlopen, is het de eerste keer sinds 1960 dat de macht van een verkozen regering naar een andere verkozen regering overgegeven wordt. Dat zou de democratie in Nigeria zeker ten goede komen, zeggen analisten van de ICG.
Als de verkiezingen niet geloofwaardig verlopen, is de kans groot dat conflicten toenemen en dat de legitimiteit en de autoriteit van de nieuwe regering door de Nigerianen ontkent wordt.
Vooral in de Niger Delta, waar militante groeperingen de regionale controle over de oliebronnen eisen en nu al hevig tegen de regering gekant zijn, zouden oneerlijke verkiezingen elke kans op een vreedzame regeling

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.