Verkiezingscampagne Venezuela kost 10 miljoen bomen

Voor de Venezolaanse presidentsverkiezingen vorig jaar zijn 10 miljoen bomen gesneuveld, zegt een milieuorganisatie.

  • CC Kevin Van den Panhuyzen De campagnes voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar, gewonnen door de intusen overleden Hugo Chavez, slokten een bosoppervlakte van 60.000 hectare op. CC Kevin Van den Panhuyzen

De stichting Azul Ambientalistas berekende dat de campagne voor de verkiezingen van oktober 2012 700.000 papier en ton heeft opgeslokt. Dat is het equivalent van 600 vierkante kilometer bos (60.000 hectare), of 10 miljoen bomen, zegt de milieuorganisatie.

Ook de benodigde hoeveelheid water en elektriciteit voor de campagne was aanzienlijk. Men zou er een stad van een half miljoen inwoners gedurende een jaar van water en stroom mee kunnen voorzien, zegt ingenieur Lenin Cardozo van de stichting.

Venezuela staat nu voor een nieuwe verkiezingscampagne. Op 14 april moet het land opnieuw een president kiezen, een opvolger voor Hugo Chávez die in oktober won maar op 5 maart overleed aan kanker.

Een boom per stem

“De electorale instanties zouden van de politieke partijen kunnen eisen dat ze zich er bij het verzamelen van de nodige handtekeningen voor hun kandidaturen toe verbinden om een boom te planten voor elke handtekening of stem”, zegt Cardozo. “Dat zou de mensen bewust maken van het probleem en duizenden banen opleveren in boomkwekerijen in heel het land.”

Volgens bosexpert Julio César Centeno, hoogleraar aan de Universiteit van de Andes, wordt in Venezuela jaarlijks 240.000 hectare bos gekapt. “De helft van het grondgebied is met bossen bedekt maar de achteruitgang loopt op tot 0,6 procent per jaar.”

De favoriet voor de presidentsverkiezingen in april is waarnemend president Nicolás Maduro. De kans dat die het haalt van Henrique Capriles, gouverneur van Miranda, is groot, zeggen de meeste analisten. De emotie door de dood van Hugo Chávez is nog zo sterk dat die Maduro meer stemmen zal opleveren dan anders.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.