Vergrijzing slaat keihard toe in Azië

Het aantal 60-plussers in Azië is de laatste 50 jaar verdrievoudigd. Tegen 2050 zal 63 procent van de ouderen in de wereld in dat deel van de wereld wonen. De spectaculaire vergrijzing van Azië is de keerzijde van successen in de gezondheidszorg.


Azië staat op de drempel van een belangrijke demografische evolutie, meldt de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Zuidzee (ESCAP) van de VN. De regio zal in de toekomst de grootste concentratie oude mensen ter wereld herbergen.

Momenteel woont 10 procent van de 60 plussers (326 miljoen mensen) in Azië. Dat is drie keer meer dan in 1950. Onze studie toont aan dat de vergrijzing de komende 50 jaar sterk zal versnellen, zegt ESCAP-baas Kim Hak-Su. Tegen 2050 stijgt het aantal 60-plussers in de regio naar 1,2 miljard - bijna 23 procent van de Aziatische bevolking. Tegen die tijd zal 63 procent van de oudere generatie in de wereld in Azië wonen.

Japan, nog steeds de sterkste economie, zal bijzonder grijs worden. Bijna 42 procent van de Japanse bevolking zal ouder zijn dan zestig tegen het jaar 2050, zegt Kim. Ook China, waar meer dan een zesde van de wereldbevolking woont, baart de VN-organisatie zorgen. Tegen 2050 telt dat land 437 miljoen ouderen. Bijna één op drie Chinezen is dan de zestig voorbij. Bij de twee andere Aziatische reuzen, India en Indonesië, zal die verhouding één op vijf bedragen.

De belangrijkste motor van de vergrijzing is de gezondheidszorg. De vele levens die gered werden door de succesvolle campagnes tegen malaria en cholera komen over afzienbare tijd in de vergrijzingstatistieken terecht. Ook op hun oude dag gaan Aziaten minder snel dood dan vroeger. De levensverwachting is de voorbije halve eeuw in Azië met 26 jaar toegenomen, zegt het rapport. In Azië worden mensen gemiddeld 67. In de regio van de Stille Zuidzee worden mensen gemiddeld zelfs 74. Aan de onderkant van de bevolkingspiramide komen er minder borelingen bij omdat steeds meer koppels voorbehoedsmiddelen gebruiken.”

De snelle vergrijzing betekent een uitdaging voor een oude Aziatische traditie. Zullen kinderen nog in staat zijn om voor hun ouders te zorgen als die oud worden? Het goede nieuws is dat de oude familiestructuren nog geen tekenen van erosie vertonen. De meerderheid van de ouderen worden verzorgd door hun kinderen, zegt Thelma Kay van de dienst sociale zaken van ESCAP. Er is een consensus onder de oudere generatie en onder de regeringen in Azië dat bejaardentehuizen zoals ze die in het westen kennen niet het antwoord vormen op de vergrijzing.

Er is in Azië een sterke afkeer voor bejaardentehuizen, zegt ook Usa Khiewrord, die voor de ngo HelpAge International projecten in Zuidoost-Azië coördineert. De mensen zijn er niet tevreden mee. Het past niet bij hun cultuur en hun levensstijl. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.