Verbruikers beginnen groener te leven (*)

In veel landen leven mensen dit jaar milieubewuster dan in 2008. Dat blijkt uit de ‘Greendex’ van het Amerikaanse National Geographic. Ontwikkelingslanden blijven het veel beter doen dan rijke landen.
National Geographic liet het internationale enquêtebureau Globescan voor de tweede keer sinds 2008 in een rist landen telkens duizend consumenten bevragen. De respondenten moesten onder meer aangeven welke verkeersmiddelen ze gebruiken, hoeveel groene producten ze kopen en hoeveel stroom ze verbruiken, maar ook hoe ze tegenover milieubescherming staan en hoeveel ze daarover weten. Uit de antwoorden werd een ‘Greendex’ gedestilleerd – een index die aangeeft hoe milieubewust mensen in bepaalde landen leven. De resultaten werden vorige maand gepubliceerd. (http://www.nationalgeographic.com/greendex/)

Groeilanden vooraan


India, Brazilië en China blijken net als vorig jaar ook nu weer de landen met de meest milieuvriendelijke consumenten. Ze worden gevolgd door Argentinië, Zuid-Korea, Mexico, Hongarije en Rusland. Daarna volgen de grote Europese landen die werden onderzocht – Spanje, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Japan, Canada en de VS eindigen op de laatste plaatsen.
De resultaten hangen voor een deel samen met de economische ontwikkeling van de onderzochte landen. Ze illustreren dat mensen in rijke landen veel voor het milieu kunnen doen door terug te grijpen naar oude gewoonten – bijvoorbeeld meer het openbaar vervoer gebruiken of minder vlees eten.

Vooruitgang


Tegelijk is er een hoopvolle evolutie merkbaar. In 13 van de 14 landen waar het onderzoek al twee keer werd uitgevoerd, leven verbruikers nu milieuvriendelijker dan in 2008. Dat heeft volgens de onderzoekers voor een deel te maken met de economische crisis, maar ook met een verhoogd milieubewustzijn.
De vooruitgang is het grootst in Spanje, Duitsland en Frankrijk, drie rijke landen die veel goed te maken hebben. De Verenigde Staten hinken ook hier achterop, maar alleen in Brazilië doen verbruikers het in 2009 slechter dan in 2008.
Sommige trucjes die het milieu sparen zijn in bijna alle onderzochte landen aan een opgang bezig: de verwarming een graadje lager of de airconditioning wat zuiniger hoger instellen bijvoorbeeld, de was doen in minder warm water of tweedehandsspullen kopen.
(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.