Venezuela doet liever zaken met Argentinië dan met Colombia

Onder een nieuw akkoord voor 1,1 miljard dollar zal Argentinië Venezuela onder meer vlees, eieren en schoenen verkopen. Venezuela kocht die goederen vroeger in Colombia, maar wil daar zo weinig mogelijk zaken mee doen.
De handel tussen Argentinië en Venezuela is tot 1,4 miljard dollar gestegen in 2008, vergeleken met 7,3 miljard dollar in handel tussen Venezuela en Colombia.
De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de betrekkingen met Colombia nog maar eens in de “diepvries” gestopt. Hij heeft een exportverbod uitgevaardigd naar Colombia en de aankoop bij Colombiaanse bedrijven verboden. Die exporteerden vorig jaar nog voor zes miljard dollar aan goederen naar Venezuela, vooral auto’s, voeding, schoenen, stoffen en geneesmiddelen.
Chávez beschuldigde de Colombiaanse president Álvaro Uribe ervan een nieuwe bedreiging voor Venezuela te creëren door de Verenigde Staten toegang te geven tot minstens zeven militaire bases in Colombia onder het mom van de strijd tegen de drugshandel.
Terwijl het conflict tussen beide landen escaleerde, vloog de Argentijnse president Cristina Fernández met verschillende ministers en een zeventigtal bedrijfsleiders naar Venezuela om er 22 handelsakkoorden te tekenen met Chávez. Fernández benadrukt dat de akkoorden niets te maken hebben met het conflict, maar dat ziet de Venezolaanse minister van Handel Eduardo Samán anders: “Die tienduizend auto’s die we zouden kopen van Colombia, dat Obama die nu maar koopt”, zei hij. “Argentinië is in staat om op termijn alle goederen uit Colombia te vervangen, en dan nog aan lagere prijzen.”

Geen problemen


Pedro Bergaglio van de Fundación Pro Tejer, die een deel van de Argentijnse textielindustrie vertegenwoordigt, spreekt van een “perfect verantwoorde opportuniteit om zaken te doen. Minister Samán heeft ons verzekerd dat we geen problemen krijgen met tarieven of invoercertificaten.”
Precies dat soort zaken bezorgde veel Colombiaanse exporteurs een hoop problemen, elke keer als de relaties tussen beide landen onder spanning stonden. Intussen rijden nog maar weinig trucks de grens over tussen Colombia en Venezuela, en de activiteit in de stadjes langs de grens is bijna tot stilstand gekomen. “De verkoop is stilgevallen. De Colombianen komen niet meer kopen omdat ze vrezen dat de militairen hun waar in beslag zullen nemen”, zegt José Rozo, de lokale vertegenwoordiger van de zakenorganisatie Fedecámaras.
In Colombia maakt men zich vooral zorgen over de aanvoer van brandstof uit Venezuela. Onder het vorige akkoord voorzag Caracas de grensprovincies van Colombia van 17 miljoen liter brandstof per maand. Vooral de prijs van die brandstof was interessant: het gemiddelde tussen de internationale prijs en de binnenlandse prijs in Venezuela, die de laagste ter wereld is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.