Venezolaanse Coluche geeft het nog niet op

Van alle Venezolaanse oppositiekandidaten lijkt alleen de bekende tv-komiek Benjamín Rausseo nog geen stap opzij te willen zetten ten voordele van de populaire gouverneur Manuel Rosales. “Ik ben niet van links, ik ben niet van rechts, ik ben van het midden van het sappige lendenstuk dat alle Venezolanen op hun bord moeten krijgen.” Dat is een samenvatting van het politieke programma waarmee het bij de verkiezingen van 3 december wil opnemen tegen de Venezolaanse president Hugo Chávez.
Rausseo heeft gezegd dat hij mogelijk later een stap opzij zet als een andere kandidaat betere kaarten heeft om Chávez te verslaan. Maar voorlopig lijkt hij er nog voor te gaan. Rausseo’s partij heet Piedra, een letterwoord dat hij alleen heeft gekozen omdat hij op alle affiches ‘Vota Piedra’ (Stem Piedra) kan laten drukken. Dat klinkt bijna als ‘botar piedra’, een uitdrukking die Venezolanen gebruiken als iets flink op hun zenuwen werkt.

En de politiek hangt veel Venezolanen de keel uit. De opiniepeilers in het land achten de kans groot dat er op 3 december nog meer Venezolanen een grote boog om de stemlokalen heen maken dan de 40 procent die bij de vorige verkiezingen wegbleef. Volgens Oscar Schemel, de directeur van het enquêtebureau Hinterlaces, beschouwt de helft van de Venezolanen zich niet als aanhangers van Chávez maar ook niet van de oppositie. Ook bij de overige kiezers bespeurt Schemel een verlangen naar verandering, naar een nieuw gezicht.

Voor Rausseo is het duidelijk waarom de Venezolanen op hem moeten stemmen en niet op Chávez. “Ik woon in Venezuela”, is zijn eerste argument - een verwijzing naar de talrijke buitenlandse reizen die Chávez maakt en die de president volgens hem nauwelijks tijd laten om zijn eigen land te besturen. “Ik zal geweren inruilen voor boeken, tanks voor scholen en jachtvliegtuigen voor ziekenhuizen,” gaat Rausseo verder - een sneer naar de wapenaankopen waarmee Chávez het nieuws haalde.

Rausseo is rad van tong en maakt op televisie al jaren grappen over Chávez. Sinds hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen heeft hij zijn scherpe ironie wat gemilderd, maar soms is de verleiding te groot. Hij persifleert bijvoorbeeld graag de militaire taal waarmee Chávez, een voormalige bevelvoerder van de paracommando’s, zijn toespraken doorspekt.

De kandidatuur van Rausseo vertoont parallellen met die van de Franse tv-komiek Coluche, die in 1981 in Frankrijk aankondigde een gooi naar het presidentschap te willen doen. In de opiniepeilingen kreeg hij 16 procent van de kiezers achter zich, maar uiteindelijk trok Coluche zich uit de race terug.

Twee weken na de bekendmaking van zijn kandidatuur maakt Rausseo zich sterk dat hij al 28 procent van de kiezers achter zich heeft. De peiling waarop hij die uitspraak baseert, wil hij niet vrijgeven. “Maar uiteindelijk zal ik alle stemmen binnenhalen”, voorspelt Rausseo, “op het einde van de campagne zal zelfs Chávez inzien dat hij slecht bezig is en voor mij stemmen”.

Sommige media hebben het al over een ‘condemanie’ - de ‘Conde del Guácharo’ is één van de typetjes waarmee Rausseo razend populair werd op de Venezolaanse tv. Opiniepeilers wachten liever nog enkele weken om een oordeel te vellen over de kansen van de nieuwkomer in de Venezolaanse politiek.

Voorlopig kan Chávez volgens de opiniebureaus nog op 55 tot 60 procent van de stemmen rekenen van de Venezolanen die van plan zijn te gaan stemmen. Rausseo zou enkel een kans maken als hij veel mensen die niet willen gaan stemmen kan overtuigen dat wel te doen, en tegelijk een deel van de aanhangers van Chávez voor zich kan winnen. Dat is moeilijk, want de regering van Chávez verdeelt via allerlei sociale projecten massaal oliedollars onder de armen en verschaft de president daarmee een ijzersterk imago bij die grote bevolkingsgroep.

Rausseo krijgt veel kritiek van commentatoren die vinden dat hij aan anti-politiek doet en voor verdeeldheid zorgt binnen oppositie. Rausseo antwoordt ironisch. Venezuela kan twee vliegen in één klap slaan: “Als Chávez ophoudt met het presidentschap, stop ik ermee de komiek te spelen.” (PD/ADR)



http://www.votapiedra.com/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.