Vakbonden willen onbereikbare arbeidsters organiseren

Global Unions, een groep van internationale vakbondsfederaties, heeft maandag een campagne gelanceerd die vrouwelijke migranten, vrouwen in de informele sector en vrouwen in vrijhandelszones moet helpen zich te organiseren. Het driejarige initiatief ‘Vakbonden voor vrouwen, vrouwen voor vakbonden’ mikt op arbeidsters die nauwelijks bewust zijn van hun rechten en geen kansen krijgen aan vakbondswerk te doen.

Veel werkgevers vinden dat ze er alle belang bij hebben dat zo te houden. Vrijhandelszones zijn bijvoorbeeld broeihaarden van acties tegen de vakbonden, stelt de Internationale Federatie van Vrije Vakbonden (ICFTU), één van de organisatoren van de campagne. Vrijhandelszones of ‘export processing zones’ zijn industrieterreinen waar bedrijven tegen voordelige voorwaarden rechtstreeks voor de internationale handel kunnen produceren. Niet alleen de belastingen zijn er laag: ook de sociale bescherming van de werknemers is er meestal ondermaats. Volgens de ICFTU werken er 43 miljoen mensen in dergelijke zones, waarvan er inmiddels ongeveer 3.000 over 116 landen verspreid zijn.

Nog slechter zijn de vrouwen (en mannen) in de ‘informele sector’ er aan toe, eenpersoonsbedrijfjes of andere kleine ondernemingen die niet geregistreerd zijn of nauwelijks aan wettelijke voorschriften beantwoorden. In veel ontwikkelingslanden wordt de informele sector een steeds belangrijkere werkgever, en ook in de industrielanden duikt de trend op. Informeel werk wordt volgens de ICFTU vaak gekarakteriseerd door nul bescherming en wanhopige kwetsbaarheid. Met de campagne hoopt de vakbondskoepel vrouwen in de informele sector in staat te stellen voor hun rechten op te komen en de drijvende kracht achter syndicatie te worden.

De vakbonden hebben voor een campagne rond de rechten van vrouwelijke werknemers gekozen omdat die buiten verhouding zwaar getroffen worden door de arbeidsomstandigheden in vrijhandelszones en in de informele sector, zegt ICFTU-woordvoerster Barbara Kwanteng. In de eerste plaats werken er veel meer vrouwen dan mannen in de informele sector en de vrijhandelszones. Van vrouwen worden ook makkelijk overmatige overuren geëist, die dan nog vaak onbetaald blijven, zegt Kwanteng. Ze worden gediscrimineerd en moeten knokken voor een goed loon, vakbondsrechten, zwangerschapsverlof en een pensioen.

Volgens Kwanteng staat ook de toekomst van de vakbeweging op het spel. De vakbonden verliezen wereldwijd leden, en als ze de vrouwen niet beter bereiken, zal die daling nog scherper worden. Het probleem is dat vrouwelijke werknemers vaak de handen vol hebben met hun gezin of met de strijd om te overleven, zodat ze geen tijd over hebben voor onbetaald vakbondswerk. Toch maken volgens de ICFTU vrouwen al meer dan de helft van het ledental van de bonden in Centraal- en Oost-Europa en in de voormalige Sovjetrepublieken uit.

Global Unions lanceerde vorige week samen met Oxfam International en de Schone Klerencampagne nog een andere campagne rond arbeidersrechten. Die wil het Internationaal Olympisch Comité en producenten van sporttoebehoor als Fila, Puma, Umbro, Asics, Mizuno in de aanloop naar de Spelen in Athene aanzetten om in alle toeleveringsbedrijven vakbondswerk en betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Stefania Bianchi

xml=6

REF.: WD LB PR

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.