Vakbonden, ngo's en politici samen voor andere globalisering

De grote internationale vakbondskoepels hebben op het Wereld Sociaal Forum (WSF) voor het eerst publiek de handen in elkaar geslagen met niet-gouvernementele organisaties en progressieve politici. Ze willen meer invloed verwerven om het globaliseringsproces socialer te doen verlopen. Een tiental vergaderingen moet tegen zondag een principeverklaring opleveren met actievoorstellen op negen terreinen.





We hebben sterke netwerken nodig om de druk op regeringen, multilaterale instellingen en de bedrijfswereld op te voeren, zegt José Olivio Mirando de Oliveira, adjunct-secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Vrije Vakbonden (IVVV). De globalisering heeft de vakbonden verzwakt, geeft ook Willy Thys toe, de Belgische secretaris-generaal van het Wereldverbond van de Arbeid (WCL). De twee koepels zijn vorig jaar begonnen aan een fusieproces dat in 2006 tot één grote wereldvakbond moet leiden - ook een strategie om de slagkracht te verhogen. We zijn het erover eens dat die nieuwe organisatie ook in hoge mate open moet staan voor de civiele samenleving, zegt Thys.

Het discussieproces over de sociale dimensie van globalisering organiseren de twee internationale vakbondskoepels op het WSF samen met Solidar en Social Alert - twee netwerken van ngo’s die opkomen voor sociale rechten - en met het Global Progressive Forum. Dat is een verzameling van politici en actievoerders die een andere globalisering nastreven. Leden zijn onder meer de Belgische PS-voorzitter Elio di Rupo, de Franse Europarlementariër Harlem Désir en de voormalige Deense premier Poul Nyrup Rasmussen - allemaal aanwezig in Porto Alegre. De discussie op het WSF handelt onder meer over de rol van ondernemers en van de staat, investeringen, ontwikkelingshulp, handelsakkoorden, delokalisering, arbeidsvoorwaarden en informele arbeid.

De samenwerking tussen vakbonden en ngo’s begon al achter de schermen bij het vorige WSF vorig jaar in Mumbai. Mirando de Oliveira van de IVVV hoopt dat in de toekomst ook de samenwerking met grote organisaties als Oxfam nog veel nauwer kan worden.

WCL-baas Thys en zijn IVVV-collega Guy Ryder reisden donderdag van het WSF naar het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos. Levert lobbywerk daar niet veel meer op? In Davos krijgen onze eisen niet echt gehoor, zegt Thys. Het WEF heeft het nu bijvoorbeeld wel over armoedebestrijding, maar de meeste aanwezigen blijven voor een beleid kiezen dat de armoede in de wereld vergroot. In Porto Alegre namen de twee koepels samen met een groot deel van hun leden deel aan het vierde Wereld Syndicaal Forum, net voor het begin van het WSF. Die bijeenkomst handelde vooral over de fusieplannen tussen de twee internationale federaties. Thys vat de reacties als heel positief samen. Ook de vertegenwoordigers van onafhankelijke vakbonden reageren enthousiast.

Volgens Mirando de Oliveira komt het er nu op aan een sterk actieprogramma te ontwerpen om daarmee de globalisering op een andere leest te schoeien. De vakbonden en hun nieuwe partners zijn het eens over het vertrekpunt. Dat is het vorig jaar verschenen rapport ‘A fair globalisation for all’ van de Wereldcommissie over de Sociale Dimensie van Globalisering. De commissie, waarin politici, ondernemers, vakbondsmensen, ngo-vertegenwoordigers en academici zetelen, pleit voor een andere globalisering die onder meer de rechten en de culturele eigenheid van mensen respecteert, uitgaat van eerlijke handelsverhoudingen, steunt op de rol van de staat om tegenstrijdige belangen te verzoenen en gericht is op duurzame ontwikkeling.

Een kladversie van de principeverklaring met de bijhorende actievoorstellen die zondag op het WSF zou moeten worden voorgesteld, stelt onder meer dat werkgevers en werknemers snel rond de tafel moeten gaan zitten. Ze moeten harde afspraken maken over de bijdrage die ondernemingen kunnen leveren om de sociale dimensie van de globalisering te versterken. Bij ontwikkelingshulp en in handelsakkoorden of regionale samenwerkingsakkoorden moeten het creëren van goede banen en de sociale bescherming van werknemers centraal staan. Handelsakkoorden en investeringen moeten op tijd en stond geëvalueerd worden om na te gaan of ze niet ingaan tegen die doelstellingen.

Verder zouden werkgevers, werknemers, regeringen en ngo’s ook een forum moeten oprichten om de gevolgen van migratie, delokalisering en outsourcing te bestuderen en ervoor te zorgen dat het actieplan dat de Internationale Arbeidsorganisatie vorig jaar over het thema uitwerkte, ook echt wordt uitgevoerd. Tenslotte neemt de verklaring ook de idee van een Economische en Sociale Veiligheidsraad weer op. Die nieuwe instelling zou het hart kunnen worden van een vernieuwde Verenigde Naties. (PD/WD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.