Uruguay kiest voor bekeerde rebel als president

De voormalige guerrillero José “Pepe” Mujica heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Uruguay gewonnen. Mujica, die op 1 maart wordt ingezworen, wil “het kapitalisme heruitvinden” en zegt dat hij “de bourgeoisie nodig heeft”.
Volgens de exitpolls kreeg de 74-jarige Mujica, de kandidaat van de linkse regeringscoalitie Frente Amplio, iets meer dan 50 procent van de stemmen. Hij laat daarmee zijn tegenstander Luis Alberto Lacalle duidelijk achter zich.
Mujica is vaak recht voor de raap, maar zondagavond liet hij in zijn overwinningsspeech in Montevideo verzoenende taal horen. “Als mijn temperament als vechter me soms te ver deed gaan in mijn opmerkingen, dan verontschuldig ik me daarvoor. Morgen zullen we allemaal samen verder gaan”.  Tienduizenden aanhangers waren ondanks de striemende regen samengekomen voor het NH Columbia-hotel om de overwinning van Mujica te voeren.
Mujica was in de jaren zestig een van de oprichters van de guerrillabeweging Movimiento de Liberación Nacional - Tupamaros (MLN-T). Na een staatsgreep in 1973 werden de rebellen verslagen en belandden leiders als Mujica voor jaren in de gevangenis. Mujica en veel van zijn medestanders kwamen pas vrij in 1985, bij de terugkeer naar de democratie. Ze kregen amnestie, onder meer omdat ze al die jaren onder mensonwaardige omstandigheden waren vastgehouden.
Nadat de leiders van de MLN-T afstand hadden genomen van het gebruik van wapens voor politieke doeleinden, werden ze in 1989 toegelaten tot de linkse coalitie Frente Amplio. In 1994 werd Mujica verkozen als volksvertegenwoordiger, in 1999 als senator. Bij de verkiezingen van 2004 kreeg hij van alle senatoren het meeste stemmen achter zijn naam. Mujica werd minister van Landbouw in de regering-Vázquez.

President zonder das


Mujica neemt geen blad voor de mond en kleedt zich niet als de meeste politici. Voor de presidentscampagne ruilde hij zijn traditionele sjofele plunje voor een nieuw jasje, maar een das is er nog altijd te veel aan. Door zijn stijl staat hij dicht bij de mensen, maar wordt hij ook een makkelijk doelwit voor zijn tegenstanders. Die beschuldigden hem ervan niet in de democratie te geloven.
Vicepresident van Mujica wordt Danilo Astori, van 2005 tot 2008 minister van Economie. Het wordt een grote uitdaging voor Mujica en Astori om het even goed te doen als hun voorgangers. De huidige president Tabaré Vázquez is erg populair en zijn regering kan goede cijfers voorleggen. Het aandeel van de armen in de bevolking daalde van 32 procent in 2004 tot 20 procent nu; de werkloosheid liep terug van 21 procent in 2002 tot 8 procent nu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.