Update Zuid-Afrika: Lekota out, strijd tegen aids in

Mosiuoa Lekota, die op 23 september samen met negen andere ministers ontslag nam, uitte sindsdien zware kritiek op de ANC-top. Die top heeft er genoeg van en zet Lekota nu uit de partij. Intussen erkent de nieuwe minister van Gezondheid, Barbara Hogan, dat aids veroorzaakt wordt door het hiv-virus, in tegenstelling tot haar voorganger.
Op 25 september kreeg Zuid-Afrika een nieuwe president omdat Thabo Mbeki door zijn eigen partij, het ANC, gedwongen was af te treden. Om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken traden tien ministers af, waaronder minister van Defensie Lekota. Begin oktober had hij een open brief geschreven aan de partij waarin hij zijn kritiek liet blijken. Hij ging nog een stap verder en kondigde een conferentie aan waarvan verwacht werd dat daar een nieuwe partij zou aangekondigd worden.
Het ANC heeft de oud-minister nu de kans ontnomen om zelf op te stappen en heeft hem uitgesloten uit de partij. Hij wordt eruit gezet omwille van disciplinaire redenen, zei een partijwoordvoerder. “Het ANC kan niet tolereren dat zijn structuren gebruikt worden om de organisatie te ondermijnen en te verraden,” luidde de begeleidende verklaring.
Lekota zei dat het ANC hem niet kan sanctioneren tenzij hij de gelegenheid krijgt zich te verdedigen. Voordien had hij gezegd dat een breuk met het ANC ‘onvermijdelijk’ was en hij had de partijleiders omschreven als ‘arrogant’. Analisten beweren dat de schorsing van Lekota een breuk binnen het ANC dichterbij brengt.

‘Dokter Biet’


Lekota is intussen vervangen door Charles Nqakula. Van de negen andere ministers die ontslag namen zijn er drie die hun oude post weer opgenomen hebben, onder wie de belangrijke en erg gewaardeerde minister van Financiën Trevor Manuel. Zes posten zijn opgevuld met nieuwe namen. Nieuwbakken president Kgalema Motlanthe had van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de minister van Gezondheid, Manto Tshabalala-Msimang, de laan uit te sturen.
Tshabalala-Msimang, die nog een masterdiploma behaald heeft aan de universiteit van Antwerpen, werd (wereldwijd) bekend als de minister van Gezondheid die de link tussen hiv en aids ontkende. Ze hield de introductie van antiretrovirale geneesmiddelen jarenlang tegen. Gezonde voeding was volgens haar een goed alternatief voor die geneesmiddelen, vandaar haar bijnaam ‘dokter Biet’.
De huidige minister van Gezondheid, Barbara Hogan, verklaarde gisteren op een internationale aidsvaccinconferentie in Kaapstad dat de link tussen het hiv-virus en aids vaststaat. Ze verklaarde bovendien dat conventionele geneesmiddelen de beste behandeling vormen. Zonder haar voorganger openlijk te bekritiseren zei ze dat er in haar land jaren verloren zijn gegaan in de strijd tegen aids.
Malegapuru Makgoba, rector van de Universiteit van KwaZulu-Natal, zei dat Zuid-Afrikaanse academici voor het eerst in jaren vrij zijn te stellen dat hiv aids veroorzaakt zonder bedreigingen te krijgen. Intussen zit het land met 5,5 miljoen hiv-geïnfecteerden, meer dan in eender welk ander land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.