Uitzetting van Scott Manyo is morsen met talent

De maatschappelijke waardering voor het engagement tegenover de samenleving waarin je leeft kent duidelijk haar grenzen. De nakende uitzetting van Scott Manyo, een 19-jarige scoutsleider uit Boortmeerbeek, maakt dit op een pijnlijke manier duidelijk. Zijn verhaal staat, op zijn minst gezegd, in schril contrast met de beleidsdoelstellingen van de verschillende overheden in ons land.

  • Scott Manyo.

Maatschappelijk engagement bij jongeren aanwakkeren en op die manier betrokken ‘burgers’ creëren is een vaak gehoorde beleidsdoelstelling bij allerhande overheden. Jongeren die actief een engagement opnemen in het jeugdwerk of elders dragen bij aan de samenleving waarin ze leven.

Dat de samenleving beter wordt van zulke engagementen kunnen we ook lezen in het Vlaams Jeugdbeleidsplan. De ‘vrijwillige inzet’ werd vorig jaar nog uitgebreid onder de aandacht gebracht in het Europees jaar van het vrijwilligerswerk. Beleidsmakers doen ons dus graag geloven dat de vrijwillige maatschappelijke inzet sterk gewaardeerd wordt. Als Steunpunt Jeugd horen we dat graag. In de jeugdorganisaties die wij ondersteunen geven duizenden vrijwilligers dagelijks het beste van zichzelf om van deze aardkloot een mooiere plek te maken.

Mooie woorden

Speelt de rol die je opneemt in de samenleving voor wie niet in orde is met zijn of haar verblijfsdocumenten dan toch niet mee? Zijn de positieve effecten van vrijwillige inzet in het jeugdwerk enkel weggelegd voor mensen die wel papieren hebben? Dat tart alle verbeelding. Welke samenleving stuurt nu bewust mensen weg die een actieve maatschappelijke rol opnemen? Waarom morsen we, uit angst om de eigen regels te overtreden, met talent? Of is het mee bouwen aan de samenleving waarin je al jaren leeft dan toch niet zo belangrijk als de mooie woorden van beleidsmakers ons willen doen geloven?

Het verhaal van Scott is slechts het topje van de ijsberg in de problematiek van de niet-begeleide minderjarigen. Hoe kan het toch dat we als samenleving geen passende en structurele antwoorden vinden op ronddolende gezinnen met baby’s, bedelende Roma-kinderen en niet begeleide minderjarigen die al maanden op Brusselse hotelkamers leven?

Matti Vandemaele is beleidsmedewerker bij Steunpunt Jeugd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.