Ugandese anglicanen benoemen anti-homobisschop in VS

De anglicaanse kerk in Uganda heeft een Amerikaanse priester tot bisschop gewijd van enkele anglicaanse parochies in de VS die zich verzetten tegen de tolerante houding die hun kerk aanneemt tegen homo’s. De aanleiding voor de verdeeldheid is de wijding van de homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van de Amerikaanse staat New Hampshire.
“Homoseksualiteit is tegen de Heilige Schrift, maar sommige Amerikanen zeggen dat het kan”, zegt John Guernsey in de Ugandese krant The Monitor. Guernsey zal 33 Amerikaanse parochies leiden die zich afgescheurd hebben van de Anglicaanse kerk na de aanstelling van Robinson in 2003.
“De hele wereld kijkt toe. Met de consecratie van John zullen vele parochies bij ons willen aansluiten en we heten ze van harte welkom”, zei de Ugandese aartsbisschop Henry Luke Orombi Orombi volgens de Ugandese krant New Vision.
Ook Kenia heeft eind augustus twee bisschoppen aangesteld die in de Verenigde Staten aan de slag zullen gaan. Uganda en Rwanda dreigen er bovendien mee de tienjaarlijkse anglicaanse bisschoppenconferentie in Groot-Brittannië te boycotten. Het is voor hen onaanvaardbaar dat Amerikaanse anglicanen aanwezig zullen zijn als zij niet breken met hun homobeleid.
De Anglicaanse kerk in Uganda krijgt volgens de krant New Vision de volle steun van de politieke wereld. De Ugandese eerste minister Nsibambi prees de kerk voor haar standvastigheid: “De regering apprecieert de strikte houding van de kerk van Uganda.” De Ugandese president Museveni liet een boodschap voorlezen tijdens de aanstelling van de bisschop: “Onze kinderen groeien op in tijden van morele decadentie: criminaliteit, drugs en prostitutie. De kerk heeft de taak onze kinderen te redden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.