Toekomstige Hondurese president zoekt internationale erkenning

Porfirio Lobo, de winnaar van de Hondurese presidentsverkiezingen, is aan een regionale rondreis begonnen om ook het buitenland voor zich te winnen. Hij moet doen vergeten dat de stembusgang van 29 november georganiseerd werd door een regering die vijf maanden geleden aan de macht kwam door een staatsgreep.
Lobo bezoekt eerst de Costa Ricaanse president Óscar Arias, de internationale bemiddelaar in de Hondurese crisis. De toekomstige Hondurese president hoopt dat Arias een goed woordje doet voor hem bij zijn collega’s in de regio die de verkiezingen van 29 november niet erkennen. Hun probleem is vooral dat de in juni afgezette president Manuel Zelaya zijn ambt niet opnieuw kon opnemen. Hij kreeg daarvoor geen meerderheid in het Hondurese parlement. De ambtstermijn van Zelaya liep nog tot 27 januari.

Medestanders


 
Van Costa Rica reist Lobo naar Panama en de Dominicaanse Republiek, naast Costa Rica twee verdere landen die hem al hebben erkend. Bij die bezoeken wordt hij begeleid door Elvín Santos, zijn belangrijkste rivaal in de verkiezingen. Elvin, die net als Zelaya en de huidige interim-president Roberto Micheletti tot de centrumrechtse Liberale Partij behoort, “gelooft dat het belangrijk is de toekomstige president te steunen”, zegt zijn adviseur Juan Carlos Barrientos.

Lobo zelf zegt dat verscheidene regeringen hem al gebeld hebben om hem te laten weten dat ze de resultaten van de verkiezingen “binnenkort” zullen erkennen. Maar tot hiertoe hebben van de grote landen in de regio alleen de VS, Peru en Colombia dat officieel gedaan. De lidstaten van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur - Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay – stelden dinsdag aan het einde van een top in Montevideo nog eens duidelijk dat ze de nieuwe machthebbers die de verkiezingen van november opleverden, niet zullen aanvaarden. Ze verwijzen daarbij uitdrukkelijk naar de weigering om Zelaya in staat te stellen de rest van zijn mandaat uit te doen.

Zelaya verblijft nog altijd in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Even leek het erop dat Brazilië een minder hard standpunt zou innemen. Dilma Rousseff, de stafchef van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, had zich laten ontvallen dat de staatsgreep en de verkiezingen apart moet worden bekeken. Maar de woordvoerder van Lula, Marcelo Baumbach, verklaarde maandag dat Brazilië “niet van plan is een regering te erkennen die verkozen werd in een proces dat georganiseerd werd door een onwettelijke regering.” Lula heeft ook gezegd dat hij niet geïnteresseerd is in een gesprek met Lobo.

Verdeeldheid



Ook Venezuela blijft zich luidkeels verzetten tegen een erkenning van de Hondurese verkiezingen. In andere landen zorgt de kwestie voor interne conflicten. Dat is bijvoorbeeld het geval in El Salvador, waar conservatieve parlementsleden de linkse minderheidsregering van Mauricio Funes proberen te dwingen Lobo te erkennen. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten is verdeeld.

Door het aanhoudende verzet van belangrijke landen blijft Honduras internationaal sterk geïsoleerd. Ook recente berichten over ernstige mensenrechtenschendingen sinds de staatsgreep van juni spelen de huidige machthebbers parten.

In Honduras zelf dringt het Nationaal Verzetsfront tegen de Staatsgreep niet langer aan op de kortstondige terugkeer van Zelaya als president. Het front ijvert nu voor de oprichting van een constitutionele vergadering die de grondwet kan aanpassen, en probeert een beweging te vormen om een kans te maken bij de volgende verkiezingen, binnen vier jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.