'Toegang tot water geen mensenrecht'

Het Wereldwaterforum dat gisteren eindigde in Mexico, heeft toegang tot water niet als ‘mensenrecht’ in de slotverklaring opgenomen. De afgevaardigden naar het forum zeiden achter het principe te staan, maar vreesden voor juridische problemen op nationaal of internationaal niveau.




Water is een levensgarantie voor alle mensen in de wereld, zo luidde de compromistekst. Volgens activisten is de weigering om toegang tot water als mensenrecht te benoemen een duidelijke indicatie dat grote bedrijven en rijke landen geen millimeter willen toegeven in hun streven om van water handelswaar te maken.

De afgevaardigden uit 148 landen besloten tot ondertekening van een (niet-bindend) document waarin regeringen beloven toe te werken naar universele toegang tot water en sanitaire voorzieningen. Aan het document werd na onderhandeling eerst een annex toegevoegd met een afwijkende visie van een aantal regeringen.

In de appendix wordt de visie verwoord van Bolivia, Cuba en Venezuela, die een standpunt verdedigden dat overeenkwam met dat van de activisten. Deze landen stelden ondubbelzinnig dat toegang tot water een fundamenteel mensenrecht is. De drie Latijns-Amerikaanse landen, die bestuurd worden door linkse regeringen, toonden zich ook diep bezorgd over de mogelijke negatieve impact van vrijhandels- en investeringsovereenkomsten op waterbronnen.

Activisten die tussen 17 en 19 maart deelnamen aan het alternatieve International Forum in Defence of Water, stellen dat de organisatoren van het Wereldwaterforum alleen geïnteresseerd zijn in commercialisering van watermanagement.

We hadden geen andere uitkomst van het Wereldwaterforum verwacht, zegt Claudia Campero, woordvoerder van de Coalitie van Mexicaanse Organisaties voor het Recht op Water, de organisatie die het alternatieve forum organiseerde.

Het Wereldwaterforum werd in 1996 opgericht door de World Water Council, een internationale denktank van driehonderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, van ministeries, universiteiten, multilaterale financiële instituten, VN-kantoren en lokale overheden.

Activisten namen tijdens het alternatieve forum een verklaring aan waarin staat dat water geen handelswaar is en dat de betrokken ngo’s alle vormen van privatisering van water verwerpen. Ook publiekprivate overeenkomsten vinden in hun ogen geen genade, omdat in de hele wereld bewezen is dat die mislukken. De verklaring werd ondertekend door driehonderd ngo’s uit veertig landen.

De Argentijnse minister van Milieu Atilio Armando Sabino, stelde woensdag dat de afgezwakte verklaring van het Wereldwaterforum niets afdoet aan de consensus die de afgevaardigden van de regering bereikt hebben. Door te benadrukken dat water een levensgarantie is voor de mensheid, tonen de regeringen hun oprechte zorg over de situatie, zei hij.

Het document noemt water en sanitaire voorzieningen als topprioriteit voor ontwikkelingsbeleid. Een van de Millenniumdoelstellingen die de lidstaten van de Verenigde Naties in 2000 aannamen, is het halveren van het aantal mensen zonder veilig drinkwater voor 2015.

Eugenio Barrios van het Wereld Natuur Fonds (WNF), noemde het Vierde Wereldwaterforum teleurstellend. We hadden gehoopt op een krachtiger verklaring en op concrete maatregelen om de toegang tot water te bevorderen. Die hoop bleek ijdel, aldus Barrios.

David Boys van Public Services International, een wereldwijde vakbondsfederatie van meer dan zeshonderd vakbonden uit de publieke sector, wijst erop dat de Wereldbank heeft toegegeven dat privatisering van water op een mislukking is uitgelopen. Dat was iets nieuws dat we niet op vorige forums hebben gehoord, zegt hij.

Hoewel het Wereldwaterforum geen officiële intergouvernementele bijeenkomst is, wordt het beschouwd als het belangrijkste platform voor het wereldwijde debat over watermanagement. Het Vijfde Wereldwaterforum wordt in 2009 in Istanbul gehouden. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.