Thaise premier weigert af te treden

De Thaise eerste minister Abhisit Vejjajiva (Democratische Partij) weigert zijn rol als leider van Thailand op te geven. In de Thaise hoofdstad Bangkok kwamen woensdag tienduizenden aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra (PPP) op straat om het ontslag van de regering te eisen.
Over het aantal roodhemden, zoals de adepten van Thaksin worden genoemd naar hun rode T-shirts, bestaat zoals vaker geen consensus. De organisatie heeft het over meer dan 300.000 betogers, de Thaise politie houdt het op 60.000. De deelnemers scandeerden de slagzin: “Thaksin terug, Abhisit buiten”. Ook posters van de ex-premier waren alomtegenwoordig in het straatbeeld.
Divya Gopalan, reporter van Al-Jazeera, zag enorme veiligheidsmaatregelen met 2500 politiemensen op straat en 5000 soldaten stand-by. “Wegen zijn zelfs geblokkeerd om te vermijden dat mensen van het platteland toestromen in de hoofdstad”, aldus Gopolan. Thaksin is erg geliefd bij de armere plattelandsbevolking.

‘Mogelijke burgeroorlog’


De eerste minister zelf waarschuwde de betogers dat elke vorm van geweld bestraft zou worden en herhaalde dat er van aftreden geen sprake kan zijn. Eerder deze week stelde Vejjavina dat het land voor een mogelijke burgeroorlog stond na drie jaar van politieke instabiliteit.
Thaksin, die zich op dit moment op een onbekende plaats in het buitenland bevindt, spreekt van een historische dag voor Thailand. “Wij zullen vreedzaam protesteren, maar roepen zoveel mogelijk mensen op om te komen protesteren. Zo kunnen we aantonen dat de Thaise bevolking deze politiek niet meer zal tolereren”, sprak Thaksin dinsdag in een videoboodschap.
Het land is diep verdeeld tussen de aanhang van Thaksin, die vooral bestaat uit landelijke en stedelijke armen, en de traditionele machtskringen: het paleis, het leger en de bureaucratie.

Wegen zijn zelfs geblokkeerd om te vermijden dat mensen van het platteland toestromen in de hoofdstad.
Luid en duidelijk protest


Sean Boonpracong, een politiek analist in Bangkok gaf zijn visie op de huidige toestand aan Al-Jazeera. “De situatie is op dit ogenblik enorm gevaarlijk voor Thailand. De proteststem van de aanwezigen klinkt luid en duidelijk. Ze verwijten de huidige regering van Vejjajiva dat ze samengewerkt heeft met het leger in het vormen van deze overheid en ze willen tevens een nieuwe grondwet. Zolang er geen antwoord komt op de roep voor verandering zal het conflict blijven voortduren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.