Thailand steunt Birmese junta

De Thaise regering wil de banden met buurland Birma versterken. Thailand verzet zich tegen de Europese en Amerikaanse sancties tegen de Birmese legerleiding. De Thaise premier Sundaravej en de Birmese leider Than Shwe hebben elkaar vrijdag 14 maart ontmoet in Naypyidaw. de nieuwe Birmese hoofdstad.
Thailand wil de banden met de Birmese dictatuur versterken. De Thaise premier Samak Sundaravej en zijn buitenlandminister Noppadon Pattama hebben vandaag gesprekken gevoerd met de Birmese legertop in Naypyidaw, de nieuwe Birmese hoofdstad.
Het Thaise bezoek aan Birma heeft zuiver economische doeleinden. Thailand is een van de grootste afnemers van de Birmese grondstoffen. Het land is met 7,3 miljard dollar de grootste buitenlandse investeerder in Birma. Volgens Wichienchote Suchterat, de woordvoerster van het Thaise parlement komen gevoelige onderwerpen zoals binnenlands beleid, mensenrechten en conflicten met minderheidsgroepen niet aan bod tijdens de gesprekken.
Critici zien het bezoek van de Thailandse politici als een loutere voortzetting van het beleid onder voormalig premier Thaksin Shinawatra, die ook al vriendschappelijke relaties onderhield met de Birmese junta.
Thailandse steun
Thailand verzet zich tegen de Amerikaanse en Europese sancties tegen Birma. Die sancties werden vorig jaar verscherpt nadat het Birmese leger in september hardhandig optrad tegen prodemocratische activisten – waaronder veel monikken.
Volgens de VN-cijfers vielen toen eenendertig doden en vierenzeventig mensen zijn sindsdien vermist. Human Rights Watch telde honderd doden.
De Thailandse regering is ervan overtuigd dat onderhandelingen met de generaals voor positieve ontwikkelingen kunnen zorgen binnen Birma.
Thailand is ook bereid om ondersteuning te bieden tijdens de Birmese volksraadpleging op 9 mei. Het is voorlopig niet bekend waaruit die steun zou bestaan. Het referendum over een nieuwe grondwet maakt de weg vrij naar nieuwe parlementsverkiezingen in 2010, aldus de Birmese junta. Politiek Oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi mag volgens een recente wet niet meer deelnemen aan de verkiezingen door haar huwelijk met een buitenlander.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.