Thai dreigen met boycot tegen Amerikaanse farmareus

Een brede coalitie van Thaise hulporganisaties mobiliseert voor een boycot tegen Abbott Laboratories en krijgt daarbij steun van Artsen Zonder Grenzen. De Amerikaanse farmagigant heeft aangekondigd dat het in Thailand geen nieuwe geneesmiddelen op de markt zal brengen.
Abbott maakte op 14 maart bekend dat het zeven nieuwe geneesmiddelen niet in Thailand zal registreren. Het gaat onder meer om een nieuwe aidsremmer die speciaal geschikt is voor gebruik in een tropisch klimaat, een antibioticum, een pijnstiller en middelen tegen nieraandoeningen en bloedklonters.
De multinational met hoofdkwartier in Chicago zegt dat het met de beslissing protesteert tegen een beslissing van de door het leger aangestelde regering in Bangkok om op basis van de internationale regelgeving over intellectueel eigendomsrecht (TRIPS) een beroep te doen op een dwanglicentie voor een aidsremmend geneesmiddel.

Wraak


In januari van dit jaar bevestigde Thais Gezondheidminister Mongkol na Songkhla inderdaad dat Thailand een door de Wereldhandelsorganisatie toegelaten ‘dwanglicentie’ had uitgevaardigd om het patent te doorbreken op Kaletra, een aidsremmer van Abbott. De licentie laat Thailand toe een eigen, goedkopere versie van het middel te produceren. Tijdens de Ministeriële bijeenkomst in Doha in 2001 bevestigde de Wereldhandelsorganisatie dat ontwikkelingslanden dwanglicenties mogen uitvaardigen in geval van gezondheidscrisissen.
De Thaise activisten, die een boycot voorbereiden tegen apotheken die Abbott-medicijnen verkopen, zeggen dat studies bevestigen dat het inderdaad om een gezondheidscrisis gaat. Thailand telt 500.000 mensen met HIV-besmetting, en zelfs nu het budget van de Thaise openbare gezondheidszorg is opgetrokken van 10 miljoen dollar in 2001 naar meer dan 100 miljoen dollar dit jaar, kunnen daarmee nog maar voor 82.000 mensen aidsremmers worden aangekocht.
Abbott zegt dat de Thaise beslissing de inspanningen van farmaceutische bedrijven ondermijnt om te investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

PR-fiasco


Het staat in de sterren geschreven dat het lesje dat Abbott Thailand probeert te leren een fiasco wordt op vlak van public relations, en wereldwijd ongenoegen zal oproepen. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen, het internationale hulpagentschap dat al langer campagne voert voor de toegang tot basisgeneesmiddelen.
“Het is de eerste keer dat een farmaceutisch bedrijf zo ver is gegaan. Ik weet niet wat ze proberen te bereiken met deze bedreigingen”, zegt Paul Cawthorn van het Thaise bureau van Artsen Zonder Grenzen. “Wat ze doen is erg kleingeestig en wraakroepend. Het zal een negatief licht werpen op multinationale bedrijven.”

Geen steun van Sanofi-Aventis en Merck


Abbott krijgt geen steun van twee andere farmareuzen die evengoed werden getroffen door de beslissing van Thailand om gebruik te maken van dwanglicenties. Voor Sanofi-Aventis gaat het om Palvix, een middel voor hartpatiënten; daarvoor vaardigde Thailand al in november vorig jaar een dwanglicentie uit. Voor Merck draait het om Efavirenz, een levensverlengend medicijn voor HIV-patiënten, en dat patent werd in januari doorbroken. Geen van beide bedrijven heeft op dezelfde manier als Abbott gereageerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.