Terugkeer van Zelaya steeds verderaf

Een Amerikaanse topgezant heeft voor de tweede keer in minder dan twee weken een verrassingsbezoek gebracht aan Honduras. Het wordt gezien als een nieuwe steunbetuiging voor de verkiezingen van 29 november. Een terugkeer van de afgezette president Manuel Zelaya lijkt daardoor steeds verderaf.
Adjunct-staatssecretaris Craig Kelly, de nummer 2 voor Latijns-Amerika in de regering-Obama, zei tot besluit van zijn bezoek dat Washington de verkiezingen eind deze maand zou steunen omdat “niemand het recht heeft om het Hondurese volk het recht om te stemmen en zijn leiders te kiezen te ontnemen.”

Craig Kelly had ontmoetingen met de afgezette president Manuel Zelaya en interimpresident Roberto Micheletti. Zelaya werd op 28 juni bij een militaire staatsgreep aan de kant geschoven. Hij verblijft nu in de Braziliaanse ambassade.

De kans dat Zelaya terugkeert als president, wordt met de dag kleiner. Volgens een akkoord dat op 30 oktober tot stand was gekomen, moet Zelaya in zijn functie hersteld worden door het parlement, maar een deadline werd niet bepaald. Zelaya wil dat dit gebeurt vóór de verkiezingen.
Ik aanvaard geen enkel akkoord dat dekking geeft aan de staatsgreep.

Het Hondurese parlement kondigde dinsdag aan dat het de terugkeer van Zelaya pas op 2 december zou behandelen. Washington had bovendien al aangekondigd dat het de verkiezingen zou steunen, ook als Zeyala op 29 november nog geen president was.

De afgezette president voelt zich nu in de steek gelaten door de Amerikaanse regering. Hij aanvaardt nu niet langer het akkoord van 30 oktober, dat ook over de verkiezingen ging. “Ik aanvaard geen enkel akkoord dat dekking geeft aan de staatsgreep”, schreef Zelaya vorige week in een brief aan president Obama.

Bij de verkiezingen worden een president, 128 parlementsleden en 298 lokale besturen gekozen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.