De Mossad op Zaventem

Het weekblad P-Magazine schrijft dat een Belgische zakenman drie uur lang door agenten van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, werd vastgehouden op de luchthaven van Zaventem. De man wou met luchtvaartmaatschappij El Al naar Israël vliegen. Het Radio 1-programma De Ochtend sprak over de zaak met MO*redacteur Kristof Clerix.

Kan dat volgens u? Of is dat overdreven?

Kristof Clerix: Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om het veiligheidspersoneel van El Al die de man heeft ondervraagd. Of het de Mossad is, is een goeie vraag, maar dat is voor mij nog niet zo duidelijk bewezen.

De veiligheidsmensen van El Al hebben de opdracht om ervoor te zorgen dat hun vliegtuigen veilig in de lucht blijven. In het verleden zijn al verschillende aanslagen gebeurd en die luchtvaartmaatschappij vormt een symbolisch doelwit, vandaar dat het veiligheidspersoneel van El Al een speciale opdracht heeft. Men moet, op basis van vraaggesprekken vooraf, voorkomen dat er fouten gebeuren tijdens zo’n vlucht.

Is dat dan het werk van de Mossad?

Wel, er is zeker een link met de Israëlische inlichtingendiensten. Je wordt niet als veiligheidsagent geboren, er is een opleiding, en volgens open bronnen is daar een link met Sjin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, of de Mossad.
Anderzijds: of de informatie die wordt ingewonnen tijdens zo’n gesprek vooraf in de luchthaven dient voor de Mossad of intelligence-doeleinden, daar is niet echt duidelijkheid over, dat zou kunnen.

Weten we dat het gebeurt of is dit iets illegaals?

Ik denk dat de bottom line is dat er wellicht geen illegale dingen gebeuren, dat er goeie afspraken zijn gemaakt met de Belgische overheid, trouwens, dat doet El Al in alle landen waar het actief is. De vraag is of daar niet meer transparantie moet over zijn. Ik vind het gezond in een democratie -zeker als het over deze thema’s gaat, veiligheid, strategische plaatsen zoals de luchthaven- dat daarover transparantie is, dat daarover gecommuniceerd wordt naar de burgers.
Toen ik enkele jaren geleden onderzoek deed voor mijn boek ‘Vrij spel. Buitenlandse geheime diensten in België’ en vragen stelde aan Binnenlandse Zaken over El Al op de luchthaven, dan werd daarover niet gecommuniceerd.

U hebt wel begrip dat de Mossad of El Al er zouden werken?

El Al was in 1979 slachtoffer van een aanval in Zaventem, in 2006 kwam een dreigbrief tegen El al in Zwitserland. Mits er meer transparantie is, kan ik me voorstellen dat El Al zich wil beschermen en daarvoor maatregelen neemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.