“Te veel mist in G8-voorstel klimaatverandering” (Friends of The Earth)

De top van de grote industrielanden in het Schotse Gleneagles dreigt in juli enkel een verwaterd compromis op te leveren over klimaatverandering. Dat zegt de milieuorganisatie Friends of the Earth op basis van een uitgelekte ontwerptekst. De strijd tegen de opwarming van de aarde is één van de twee hoofdpunten van de agenda die het Britse voorzitterschap heeft opgesteld.






De tekst van het voorstel verscheen vrijdag anoniem op het internet. Medewerkers van de Britse premier Tony Blair bevestigden later de authenticiteit ervan. Het gaat volgens hen wel maar om een voorlopige versie.

Het ontwerp roept op tot maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan en stelt dat de internationale financiële instellingen een rol moeten spelen, maar concreter wordt het niet. Dat wijst erop dat de landen van de G8 – de VS, Rusland, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Duitsland – het niet eens raken over het thema.

Volgens Friends of the Earth vertoont de ontwerptekst drie grote lacunes:
- de G8-landen formuleren voor zichzelf geen doelstellingen of een tijdsschema om de uitstoot van broeikasgassen – de oorzaak van de klimaatverandering – terug te dringen. Zonder dergelijke doelstellingen is het onwaarschijnlijk dat de G8-landen in actie komen.
- De acht landen erkennen niet dat ze verantwoordelijk waren en zijn voor het leeuwendeel van de problemen. De G8-landen zijn goed voor 64 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen sinds 1800.
- Het protocol van Kyoto, het enige verdrag dat industrielanden verplicht de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, wordt niet vermeld.

Dat laatste maakt duidelijk dat de Verenigde Staten het grootste struikelblok vormen, zegt Catherine Pearce van Friends of the Earth. De VS weigeren als enige grote industriestaat het protocol van Kyoto te ratificeren. Wellicht profiteren de andere G8-leden daarvan om geen maatregelen te moeten aankondigen die pijn zouden doen.

De top in Gleneagles begint op 6 juli – de betrokken landen hebben dus nog een maand de tijd om concreter te worden. Pearce vreest dat het ontwerp nog slechter kan worden. Nu staat er nog niets in over kernenergie of over de wetenschappelijke bewijzen voor de klimaatverandering. “Standpunten daarover zouden ons nog verder terug kunnen slaan.” (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.