Taliban gebruiken vluchtelingen als menselijk schild

Duizenden Pakistanen zijn tijdens hun vlucht voor militair geweld gestrand in de districten Swat en Buner in de Noordwestelijke Grensprovincie in Pakistan. De taliban weigeren hen doorgang te verlenen naar veiliger gebieden.
Dat zegt de minister van Informatie van de Noordwestelijke Grensprovincie, Mian Iftikhar Hussain. Volgens districtscoördinator Khushhal Khan gebruiken de taliban burgers als menselijk schild. “Ze houden mensen tegen bij checkpoints in Kanju, Matta en Khwazakhela in Swat.”
Hij zegt dat duizenden vrouwen, kinderen en mannen wachten langs de weg bij de stad Mingora, het districtshoofdkwartier. Zij sloegen op de vlucht nadat het Pakistaanse leger op 5 mei een offensief begon tegen islamitische strijders in Buner, Swat en enkele gebieden in het nabijgelegen district Dir. Het Rode Kruis schat dat ongeveer een half miljoen mensen uit Swat en omgeving op de vlucht is geslagen.
Op 16 februari tekende de provinciale regering een vredesovereenkomst met de Tehreek-e-Taliban. De taliban mochten in ruil daarvoor islamitische sharia-rechtbanken opzetten. De talibanstrijders in Swat legden hun wapens echter niet neer, maar trokken ook Buner binnen, een aangrenzend district.

Voedseltekorten


“We zitten gevangen tussen de taliban en het leger”, zegt Nisar Ali uit Jowar Bazar, vlakbij Pir Baba in Buner. “We zijn dinsdag in het geheim vertrokken. Toen we aankwamen in Natyan, op weg naar Mardan, waren er zware beschietingen. We hebben daarom vier uur gewacht in de heuvels.”
Hij zegt dat er ernstige voedseltekorten zijn en dat mensen behoefte hebben aan vervoersmiddelen. “Mijn schoonzoon, dochter en hun drie zonen zijn gestrand in Sultanwas. Ze mochten niet vertrekken van de taliban”, zegt Omar Farooq (55), die donderdag in Peshawar aankwam en een huurhuis zoekt.
De regering heeft opvangkampen opgezet voor ontheemden. Rahim Gul (55), een winkelier uit Swari in Buner, zit in een kamp in Mardan. “Ik maak me veel zorgen over mijn familieleden. Zij zijn in Swari gebleven om op de winkel te passen. Nu kunnen ze niet meer weg.”
Een woordvoerder van de taliban, Muslim Khan, ontkent dat de taliban mensen uit Swat en Buner tegenhouden. “Wij zijn zeer betrokken bij de burgers. De overheid veroorzaakt de problemen door deze militaire operatie”, verklaarde hij tegenover media in Peshawar.
Volgens een plaatselijke journalist, die Swat woensdagnacht ontvluchtte, ligt het openbare leven in de regio volledig plat. Burgers die zijn omgekomen bij de gevechten, wachten nog op een begrafenis. “Alle journalisten zijn uit Swat vertrokken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.