Syrische luchtaanvallen bereiken Turkse grens

Gevechten tussen het Syrische leger en de oppositie bereiken de Turkse grens. Voor de tweede dag op rij nemen Syrische legervliegtuigen de grensstad Ras al Ain onder vuur. De vluchtelingenstroom naar Turkije neemt toe en de Turkse president Abdullah Gul waarschuwt voor het mogelijk gebruik van chemische wapens door het Syrische leger.

  • CC Secretary of Defense Turks president Abdullah Gul acht het mogelijk dat het Syrische regime van Assad chemische wapens zou durven inzetten tegen Turkije. CC Secretary of Defense

Afgelopen donderdag viel Ras al Ain, op Syrisch grondgebied, in handen van de Syrische oppositie. Gisteren, maandag 12 november, begonnen de aanvallen van het Syrische leger om de stad terug in te nemen. Volgens de Turkse krant Today’s Zaman kwamen daarbij 12 tot 16 mensen om.

De aanval op de stad bracht een van de grootste vluchtelingenstromen op gang sinds het begin van het Syrische conflict, nu twintig maanden geleden. Volgens de Financial Times vluchtten maandag alleen al om en bij de 9000 mensen naar Turkije. Sinds het Syrische conflict in maart vorig jaar uitbrak, zijn volgens het persagentschap Turkish Press al om en bij de 120.000 Syriërs naar Turkije gevlucht. Het grootste deel van hen wordt opgevangen in tentenkampen langsheen de Turks-Syrische grens.

Het Turkse luchtruim werd op geen enkel moment door het Syrische leger geschonden. Er werden ook geen doelwitten aan de Turkse zijde van de grens getroffen. Toch brak paniek uit in de Turkse stad Ceylanpinar toen vlakbij de met schrikdraad afgebakende grens, bommen insloegen. Die stad ligt net aan de andere zijde van de grens en vormde ooit één nederzetting met de Syrische stad Ras al Ain.

Chemische wapens

In een interview dat de Turkse president Abdullah Gul aan de Financial Times gaf, achtte die het mogelijk dat het Syrische regime van Assad chemische wapens zou durven inzetten tegen Turkije. De Turkse president verwees in het interview naar eerdere gevallen waarbij Syrisch geschut wel de Turkse bodem bereikte. Hoewel het allicht niet de bedoeling was dat het Turkse grondgebied werd getroffen, stelde president Gul dat zulke acties niet getolereerd kunnen worden en dat een reactie niet uit kan blijven. Een Turkse reactie zou mogelijk zijn indien de NAVO aan Turkije patriot raketten zou leveren. Op die manier zou Turkije haar grens met Syrië beter kunnen verdedigen. De secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen bevestigde in de Financial Times dat het bondgenootschap het nodige zou doen om Turkije te beschermen.

Het is geweten dat het Syrische regime van Assad over chemische wapens beschikt. Eind september raakte bekend dat het regime in Syrië niet schuwde chemische wapens in te zetten tegen de rebellen en zelfs tegen haar eigen burgers. Dit vertelde een overgelopen generaal van het Syrische leger aan de krant the Telegraph.

Israël

Ook Israël, een zuidwestelijk buurland van Syrië, kreeg de afgelopen weken te maken met uitspattingen van Syrische gevechten op haar grondgebied. Toen maandag een Syrisch explosief neerkwam nabij een Israëlische militaire post op de bezette Golan hoogvlakte vernietigden Israëlische tanks als reactie hierop Syrisch artilleriegeschut, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Israël vreest echter dat het niet langer om onbedoelde uitspattingen gaat, maar dat het Syrische regime Israël doelbewust in haar intern conflict tracht te betrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.