Studenten zien buitenlandse universiteit als 'ticket naar succes'

Buitenlandse en particuliere universiteiten die sinds tien jaar zijn toegestaan in Kameroen, zijn populair bij studenten die een internationale carrière willen. De staatsuniversiteiten zien echter hun beste docenten vertrekken en beklagen zich over het elitaire karakter van de nieuwe opleidingen.

Volgens Sammy Beban Chumbow, rector van de staatsuniversiteit Yaoundé I, vormen de particuliere onderwijsinstellingen een bedreiging voor de publieke universiteiten. Ze concentreren zich vooral op aantrekkelijke studies zoals computerwetenschappen, management, internationale handel en medicijnen. Bovendien vertrekken onze beste docenten naar particuliere opleidingen, omdat die hogere salarissen betalen. De opleidingen zijn zo duur, dat alleen de rijken ze kunnen betalen, zegt hij.

Lucien Kombou, decaan van de faculteit Economie en Toegepast Management van de Universiteit van Douala, deelt de visie van Chumbow. Onze missie is onderwijs bieden aan iedereen, gelijke kansen en kwaliteitsonderwijs. De particuliere instellingen zijn vooral geïnteresseerd in geld verdienen.

Bij studenten in Kameroen zijn de particuliere instellingen echter in trek, vooral de plaatselijke afdelingen van buitenlandse universiteiten. Zij worden gezien als een ticket naar een beter leven in het buitenland. Een certificaat van een buitenlandse instelling biedt meer mogelijkheden, is de algemene gedachte.

Ik wil mijn horizon verbreden, voor een multinational werken en naar Amerika of Canada, zegt Evelyne Etonde. Ze is parttime human resources consultant bij een bedrijf in mobiele telefonie in de hoofdstad Yaoundé. Ze zit in de laatste fase van haar master Business Administration van de Yaoundé-vestiging van het Canadese New Brunswick Community College.

Volgens Pascal Eloundou, tweedejaars student marketing en Ferdinand Wandji, vierdejaars internationale financiën, gaat de voorkeur van werkgevers uit naar studenten van buitenlandse universiteiten. Omdat we niet naar het buitenland kunnen, hebben we de kans aangegrepen om hier hetzelfde diploma te halen, zegt Wandji.

Hoewel de kosten van particuliere opleidingen hoog zijn, zijn sommige studenten en hun familie toch bereid die last te dragen. Meestal hebben de ouders van studenten die aan buitenlandse of particuliere universiteiten studeren, goede banen in het zakenleven of bij de overheid.

Sommige particuliere opleidingen hebben een goede reputatie, maar er zijn er ook waar de kwaliteit volgens de onderwijsinspectie (Commission nationale de supervision de l’enseignement privé, CNSEP) te wensen over laat. In oktober sloot de CNSEP een aantal universiteiten die niet aan de eisen voldeden.

Afgestudeerden van particuliere universiteiten komen vaak terecht bij banken, oliemultinationals, telecommunicatiebedrijven en in de media en gezondheidszorg. VN-organisaties zijn ook populair bij de studenten.

Maar zelfs voor afgestudeerden aan een buitenlandse universiteit, blijft het moeilijk een passende baan te vinden. De arbeidsmarkt biedt maar werk aan 40 procent van de afgestudeerden van de beste universiteiten en aan 25 procent van de afgestudeerden van andere universiteiten. Aan de achttien particuliere opleidingen voor hoger onderwijs in Kameroen studeren ongeveer 15.000 studenten. Aan de zes publieke universiteiten studeren samen 75.000 studenten (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.