Striktere controle nodig voor wapenhandel

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad – de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China – helpen het transport van wapens en clusterbommen naar landen waar ze gebruikt worden bij het schenden van mensenrechten en oorlogsmisdaden. Amnesty International doet de zware beschuldiging in een nieuw rapport dat maandag verscheen.
Aan de basis van het rapport liggen recente wapentransporten door bedrijven en luchtvaartmaatschappijen die in de vijf landen geregistreerd zijn. Deze wapenleveringen “dreigen ernstige schendingen van de internationale mensenrechten mogelijk te maken”, aldus Amnesty.
“Om levens te redden en de mensenrechten te beschermen moet het verdrag voor de wapenhandel, dat momenteel wordt besproken binnen de VN, de rol van transporteurs en andere tussenpersonen in de bevoorradingsketen van wapens aanpakken. Het verdrag mag niet enkel verduidelijken hoe de procedures voor export- en importvergunningen in de verschillende staten er moeten uitzien”, vindt Brian Woods van Amnesty.

Globale standaarden


“Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama al begonnen is het beleid inzake wapentransfers van de vorige regering-Bush om te keren, is er nog veel werk aan de winkel”, stelt professor Natalie J. Goldring van de Georgetown University. “Op papier heeft de Amerikaanse regering strengere standaarden voor wapentransfers dan andere landen, toch voeren de VS geregeld wapens uit naar landen die ze zelf bestempelen als mensenrechtenschenders.”
Volgens Goldring maakt het Amnesty-rapport de nood aan globale standaarden voor wapentransfers duidelijk. De gesprekken binnen de VN voor een verdrag inzake wapenhandel zijn nog maar net opnieuw opgestart. Een finaal akkoord wordt in 2012 verwacht. Ze betreurt dat de onderhandelingen achter gesloten deuren verlopen, en dat vertegenwoordigers van ngo’s ondanks hun expertise worden buitengesloten.
‘s Werelds grootste wapenleveranciers worden er consequent van beschuldigd dat ze wapens leveren aan landen met een ondemocratisch bestuur of regimes die zich zouden bezondigen aan mensenrechtenschendingen. Daartoe behoren onder andere Colombia, de DR Congo, Egypte, Indonesië, Tunesië, Turkije, Oeganda en Jemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.