Stof onder bed bevat hormonenverstorende chemicaliën

Stof onder het bed in slaapkamers over de hele wereld bevat steeds meer hormoonverstorende stoffen. Dat blijkt uit een onderzoek van ChemSec en andere organisaties, die de Europese Unie oproepen om de wetgeving strenger te maken.

ChemSec analyseerde stof in slaapkamers in twaalf landen in Azië, Afrika en de Europese Unie, waaronder België. Uit de analyse blijkt dat het stof een mix van endocriene disruptoren (EDC’s) bevat die de hormonenhuishouding verstoren, zoals ftalaten, bisphenol-a en alkylfenolen. De stoffen worden in verband gebracht met een waaier aan gezondheidsproblemen, waaronder onvruchtbaarheid, kanker en concentratiestoornissen.

Cocktaileffect

De metingen tonen bovendien hogere concentraties aan dan vroeger, zegt ChemSec, en bovendien wordt er te weinig rekening gehouden met het zogenaamde cocktaileffect, waarbij de verschillende stoffen in de mix elkaars werking versterken. Het huidige onderzoek naar toxiciteit beperkt zich immers tot de risico’s van elke stof apart.

Europeanen brengen 90 procent van hun tijd binnenskamers door, zegt ChemSec, en hun blootstelling aan de stoffen is er tot duizend maal zo hoog als buiten. De EDC’s zijn afkomstig van een groot aantal voorwerpen die in een doorsnee huis te vinden zijn, van meubels en  elektronica tot cosmetica en speelgoed. Verontrustend is dat de inwoners die het meest kwetsbaar zijn voor de stoffen, kinderen, ook het dichtst bij de grond spelen.

Europese wetgeving

Dit rapport toont aan dat erg problematische stoffen gevonden worden onder bedden”, zegt Anne-Sofie Andersson van ChemSec. “De EU en alle Europese landen moeten streng optreden om een veilige slaap te garanderen. De Europese wetgeving beschermt de burgers niet adequaat tegen deze cocktail van endocriene verstoorders.” Ze wijst er op dat de studie zich beperkt tot huisstof, en geen rekening houdt met nog andere bronnen van blootstelling aan de stoffen.

“We roepen de EU en de lidstaten op om EDC’s toe te voegen aan de lijst van risicovolle stoffen onder de Europese wetgeving REACH”, zegt ook Frida Hök van ChemSec. “En we roepen fabrikanten op om de stoffen te weren uit hun producten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.