Stijging voedselprijzen verergert armoede in Azië

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van Aziatische ministers van Financiën en bankbestuurders in Hanoi deze week, staan de stijgende voedselprijzen hoog op de agenda. Zo’n 64 miljoen mensen dreigen door de prijsstijgingen in extreme armoede te belanden.

“De inflatie van de voedselprijzen en voedselzekerheid is een van de belangrijkste discussieonderwerpen bij de 44 ste bijeenkomst van de Aziatische Ontwikkelingsbank”, zegt Xianbin Yao, algemeen directeur regionale en duurzame ontwikkeling van de bank in Manila.

“Als we niets doen, zal de voedselcrisis de recente winst op het gebied van armoedebestrijding in Azië tenietdoen”, zegt hij. “We schatten dat een stijging van de binnenlandse voedselprijzen in Azië met 10 procent 64 miljoen mensen extra in armoede kan doen belanden.”

Olieprijs

Voorafgaand aan de bijeenkomst die van 3 tot 6 mei gehouden wordt in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, presenteerde de Aziatische Ontwikkelingsbank een rapport waarin gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van de prijsstijgingen voor de armen.

Tweederde van de armen in de wereld, zo’n 600 miljoen mensen, woont in Azië. Zij leven van minder dan 1,25 dollar per dag. De wereldwijde financiële crisis die in 2008 inzette en de voedselcrisis van dat jaar ondermijnden de voedselzekerheid  van de meest kwetsbaren in Azië.

Arme gezinnen in Azië geven meer dan 60 procent van hun inkomen uit aan voedsel, staat in het rapport ‘Global Food Price Inflation and developing Asia’. In rijke landen geven gezinnen gemiddeld maar 10 procent van hun inkomen uit aan eten.

Terwijl de sterk stijgende prijs van rijst de oorzaak was van de voedselcrisis uit 2008, gaat het nu om verschillende basisproducten, zoals granen, melkproducten, vlees, olie, vetten en suiker.

De stijgende prijs van ruwe olie is een van de factoren die ertoe leiden dat de voedselprijzen stijgen. Voor irrigatiepompen is diesel nodig en het intensieve gebruik van kunstmest is afhankelijk van petrochemische producten. De hoge brandstofprijzen maken ook het transport van producten duurder.

Mislukte graanoogsten

Uit onderzoek van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) blijkt dat extreem weer in het afgelopen jaar ook heeft bijgedragen aan de prijsstijging. Door droogte in de zomer mislukten graanoogsten in Rusland en Centraal-Azië. In de winter trof droogte China en Australië. 

Wereldwijd wordt er bovendien steeds meer biobrandstof geproduceerd uit suikerriet en palmolie. “Er is in Maleisië, Thailand en Indonesië concurrentie ontstaan tussen gewassen voor biobrandstoffen en voedselgewassen”, zegt Purushottam Mudbhary van het Azië-bureau van de  FAO.

De Aziatische Ontwikkelingsbank wijst op de “structurele en cyclische factoren die tijdens de crisis van 2007 en 2008 meespeelden.” Dezelfde factoren spelen nu ook een rol, zegt Xianbin Yao. “Dan gaat het om een stijgende vraag naar voedsel van welvarender ontwikkelingslanden, afname van het areaal landbouwgrond en stagnerende of krimpende opbrengsten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.