Steeds meer geld voor strijd tegen aids

Van 2000 tot 2002 is het budget voor de internationale strijd tegen aids met 64 procent gestegen, zo melden de OESO en UNAIDS. Toch zullen de komende jaren alle zeilen moeten worden bijgezet om de epidemie in te dijken.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en UNAIDS brachten de bedragen die tussen 2000 en 2002 werden ingezet tegen aids voor het eerst volledig in kaart. In dat laatste jaar, zo toont de studie, had de internationale gemeenschap 2,2 miljard dollar veil voor de strijd tegen de epidemie. Dat bedrag wordt het referentiepunt op de vijftiende internationale aidsconferentie volgende week in Bangkok.

Ongeveer de helft van het totale budget werd vrijgemaakt door nationale regeringen. De bilaterale hulp steeg van 822 miljoen dollar naar 1,35 miljard dollar, zo meldt de club van dertig industrielanden. De VS maakten het grootste bedrag vrij in de onderzochte periode (793 miljoen dollar), gevolgd door Groot-Brittannië, (337 miljoen), Japan (161 miljoen) en Nederland (135 miljoen).

Bij de multilaterale donoren deed de Wereldbank de grootste duit in de zak met 237 miljoen dollar, gevolgd door UNAIDS (88 miljoen dollar), de Europese Unie (53 miljoen) en UNICEF (44 miljoen). Ongeveer drievierde van het geld ging naar Afrikaanse landen, met Nigeria, Kenia, Uganda en Zambia als grootste begunstigden.

Het leeuwendeel van het geld werd besteed aan preventie, bloedtesten en medische behandeling. Volgens Giampiero Alhadeff van de ngo SOLIDAR, is er nog meer geld nodig. Maar geld is niet de enige oplossing. De administratieve rompslomp bijvoorbeeld, die tussen patiënten en behandelingen staat, moet afgebouwd worden. En aidsremmers kunnen nog goedkoper worden gemaakt. Alhadeff gelooft dat er nog veel meer energie in preventie moet worden gepompt. De landen waar de verspreiding van de ziekte vertraagd is, zijn de landen waar het vooroordeel omtrent aids verslagen is. Het doorbreken van het taboe is altijd de eerste stap. De tweede is zorgen voor voldoende geld en de derde stap is ervoor zorgen dat het zo efficiënt mogelijk besteed wordt. (mm/adr)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.