Spanning tussen Cuba en VS loopt weer op

De VS en Cuba zijn op gespannen voet het nieuwe jaar ingegaan. De Amerikaanse president Obama had een dialoog met het eiland in het vooruitzicht gesteld maar nu gaat het net de andere kant uit.
2009 eindigde met de aanhouding in Havana van een Amerikaan die van spionage beschuldigd wordt. Het jaar begon met de Amerikaanse beschuldiging dat Cuba terroristen steunt.
Het Witte Huis ziet al sinds 1982 banden tussen Cuba en landen die het terrorisme steunen. Het nieuwe is dat Washington een lijst van veertien potentieel gevaarlijke landen opmaakte na de mislukte aanslag op een Amerikaans vliegtuig op 25 december. Cuba staat ook op die lijst. Passagiers uit de landen op de lijst worden bij aankomst in de VS aan bijkomende controles onderworpen. Behalve Cuba staan ook Afghanistan, Algerije, Iran, Irak, Libanon, Libië, Nigeria, Pakistan, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen op de lijst.
Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verspreidde vrijdag een uitvoerige mededeling waarin het zijn “onberispelijke houding” in deze materie verdedigde. De televisie liet demonstraties zien van Cubanen die dit standpunt bijtraden.
Havana beschuldigt er op zijn beurt de VS van dat die ” twee maten en twee gewichten hanteren aangezien ze de verantwoordelijken van verschrikkelijke terreurdaden tegen Cuba in vrijheid laten.” Volgens Buitenlandse Zaken stierven door die terreurdaden 3478 mensen, onder wie 73 inzittenden van een Cubaans vliegtuig dat in 1976 het doelwit was van een bomaanslag op Barbados. “Zijn daders, Orlando Bosch Ávila en Luis Posada Carriles woonden en wonen nog steeds ongestraft in Miami”, zegt Buitenlandse Zaken.
Cuba zegt dat het bij drie gelegenheden, in november 2001, december 2001 en maart 2002, aan de VS heeft voorgesteld om samen te werken in de strijd tegen het terrorisme, een voorstel dat midden vorig jaar nog eens werd herhaald aan president Obama.

Nieuw begin


Kort na zijn aantreden, in maart 2009, had Barack Obama de beperking op reizen voor Amerikaanse Cubanen versoepeld. Een maand later, op de Top van de Amerika’s in Trinidad en Tobago, kondigde Obama “een nieuw begin met Cuba” aan. Maar een echte dialoog tussen Washington en Havana is er vooralsnog niet. Meer nog, de laatste weken is de gespannen sfeer van vóór Obama’s aantreden weer helemaal terug.
De Amerikaan die in Havana is aangehouden, had volgens de Cubaanse parlementsvoorzitter Ricardo Alarcón banden met een bedrijf dat voor de Amerikaanse inlichtingendiensten werkt. De VS ontkennen dat en zeggen dat hij in Cuba was om Cubanen te helpen bij hun aansluiting op het internet. Washington noch Havana hebben de identiteit van de persoon vrijgegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.