Spanje belooft hervorming interneringscentra voor vreemdelingen

De Spaanse regering belooft de Interneringscentra voor Vreemdelingen (CIE’s) te hervormen. Die lagen onder vuur na de dood van twee migranten en een vernietigend rapport over de gezondheids- en veiligheidsrisico’s. De centra zijn gevangenissen, zeggen critici.

De regering van Mariano Rajoy kondigde onlangs aan dat er een reglement komt voor de werking van de Interneringscentra voor Vreemdelingen. In de centra die er het slechtst aan toe zijn, vooral die in Algeciras en Malaga, komen meteen veranderingen.

“We waarderen dat de regering een reglement voor de CIE’s wil goedkeuren, zoals we geëist hebben, en we hopen dat dit de mensenrechten van de migranten garandeert”, reageert Mamen Castellano van migrantenorganisatie Andalucía Acoge. Niettemin blijft de organisatie aandringen op de definitieve sluiting van de centra.

Verkapte gevangenissen

Vreemdelingen die geen geldige verblijfsdocumenten hebben, worden tot zestig dagen vastgehouden in de CIE’s. Volgens de Vreemdelingenwet gaat het om “openbare instellingen zonder penitentiair karakter die afhankelijk zijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

“Het zijn verkapte gevangenissen”, zeggen humanitaire organisaties.

Migreurop, een Europees-Afrikaans netwerk van migranten- en mensenrechtenorganisaties, publiceerde in december een rapport dat de schending van basisrechten aanklaagt in de CIE’s in Malaga, Algeciras, Madrid en Barcelona. “Het gaat om echte gevangenissen, zowel formeel als ten gronde, ook al bepaalt de wetgeving dat dit soort installaties geen penitentiair karakter mag hebben en geen mensen mag vasthouden die geen misdaad begaan hebben”, stelt het rapport.

Het rapport zegt dat de CIE’s in Malaga en Algeciras zelfs niet geschikt zijn als gevangenissen omdat de gezondheids- en veiligheidsrisico’s er te groot zijn.

Twee doden

“Een uitzonderingsmaatregel zoals opsluiting wordt als voorzorgsmaatregel gebruikt”, zegt Castellano. “Een administratieve procedure mag niet leiden tot vrijheidsberoving.” De Vreemdelingenwet voorziet in andere maatregelen die opsluiting in een CIE kunnen vermijden, zoals de intrekking van het paspoort of de verplichting om zich elke week bij een rechter aan te bieden.

“Het reglement is een stap in de goede richting maar niet de oplossing”, zegt ook Salva Lacruz van vluchtelingenorganisatie CEAR in Valencia. Volgens hem kon de regering, die op 21 december aantrad, niet anders dan reageren na het Migreurop-rapport en de dood van twee migranten.

De Congolese Samba Martine (41) stierf op 19 december aan de gevolgen van meningitis in het CIE van Aluche in Madrid. De Guinees Ibrahim Siseé (21) stierf op 5 december in het CIE van Barcelona, mogelijk aan de gevolgen van een hartinfarct.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.