Sjiitische wereld veroordeelt Israël

Vanuit Iran, Libanon en Irak klinkt luid protest tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. De sjiitische, islamistische krachten uit de drie landen veroordelen de daden van hun gezamelijke vijand: Israël.
De reacties vanuit de zogenoemde sjiitische sikkel staan lijnrecht tegenover het talmen en stilzwijgen van de Verenigde Staten, de Navo en de Europese Unie. Nog meer dan een uiting van woede en een vraag om hulp voor Palestina, lijkt het sjiitische protest een politiek-religieus statement.


Sjiitische groepen uit Iran zeggen dat het zionisme van Israël en de bezetting van Gaza tot de dood van de joden zal leiden. President Mahmoud Ahmadinejad ziet het als “een humanitaire en islamitische taak om de Palestijnse bevolking te steunen tegen de Israelische brutaliteit”. Daarnaast speelt Hamas een belangrijke rol in de opkomende regionale hegemonie van Iran. Ondanks het ongenoegen over de economische hervormingen die Ahmadinejad doorgevoerd heeft, is het anti-zionisme en de anti-Israël houding wel populair.


In Libanon is de positie van de politieke partij Hezbollah sterker dan ooit. De militante beweging van sjiitische moslims kant zich nog steeds hevig tegen Israël. In het verleden moest Israël zich door de acties van Hezbollah uit Libanon terugtrekken. Mogelijk zouden Palestijnse troepen nu via het zuiden van Libanon Israël aanvallen, maar Hezbollah wil niet opnieuw rechtstreeks tegenover Israël uitkomen. Ook de Libanese overheid komt niet tussen in het conflict, maar zorgt samen met ngo’s en het Libanese Rode Kruis wel voor medische hulp aan Gaza.


Ook in Irak en buurland Turkije komt het volk op straat. Hoewel de Turkse overheid traditioneel nauwe banden heeft met Tel Aviv, reageert de bevolking tegen de neutrale houding van de Europese politiek. De vele sjiieten in Irak en moslimgroepen uit Turkije keuren het Israëlisch offensief af en pleiten voor humanitaire hulp aan Palestina.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.