Sigarenland Cuba ontwikkelt 'gezondere' tabak

Net als elders in de wereld probeert de Cubaanse overheid roken af te raden. Maar de Cubaanse voorliefde voor tabak is er moeilijk uit te krijgen. Het Staatsinstituut voor Tabaksonderzoek (IIT) heeft een soort tabak ontwikkeld die ‘minder kankerverwekkend’ zou zijn.
Op Cuba wordt een derde van alle kankergevallen toegeschreven aan roken. Tabak is er de op één na grootste doodsoorzaak (na hartaandoening). De regering lanceerde dit jaar een grootse antirookcampagne. De Cubaanse tabaksindustrie doet een tegenzet: wie niet wil of kan stoppen kan tabak gebruiken die ‘gezonder’ is.

IT-2004, zo heet de ‘gezonde’ Cubaanse tabak. De tabakssoort bevat minder teer en nicotine en wordt is ‘veiliger’. Dat beweert althans het Staatsinstituut voor Tabaksonderzoek, dat de soort ontwikkelde door kruising verschillende variëteiten. Sigaretten vervaardigd op basis van IT-2004 zouden minder kankerverwekkende stoffen bevatten. Minder teer, maar ook minder pesticiden. IT-2004 dient minder besproeid te worden omdat het beter bestand is tegen ziekten zoals blauwschimmel, een erg gevaarlijke aandoening voor tabaksplantages.

Hoeveel ‘gezonder’ de tabakssoort is, blijft voorlopig onduidelijk. De nieuwe variëteit wordt enkel gebruikt voor de binnenlandse markt. Die biedt nog volop mogelijkheden: ongeveer één op drie Cubanen rookt.

Sinds twee maanden is roken verboden in bureaus, scholen, cinema’s en de meeste andere openbare plaatsen. Sigarettenautomaten zijn buiten de wet gesteld en in een straal van 100 meter rond de scholen mag geen sigaar of sigaret meer verkocht worden. Die maatregelen zijn het gevolg van het feit dat het Internationale Raamverdrag voor Tabakscontrole in februari ook in werking is getreden. Net als in andere landen dragen pakjes sigaretten op Cuba nu ook een waarschuwingslabel en een aanduiding van het teer- en nicotinegehalte.

De Cubaanse tabaksindustrie blijft niet bij de pakken zitten. Ze trekt resoluut de kaart van de ‘gezondere sigaret’. Cubaanse tabak is beter en dus gezonder, zo luidt het nieuwe adagium. Niet enkel het teer- en nicotinegehalte speelt een rol, zeggen de experts, ook de manier van verbouwen, oogsten en verwerken bepalen hoe kankerverwekkend tabak is. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.