Sierra Leone maakt sombere mensenrechtenbalans op

De straatarme inwoners van Sierra Leone kunnen niet rekenen op de justitie om hun rechten af te dwingen. Dat staat in het eerste alomvattende mensenrechtenrapport over het West-Afrikaanse land. Het waren wel piekfijn uitgedoste politici die de resultaten kwamen voorstellen in het buurthuis van Kroo Bay, een sloppenwijk buiten de hoofdstad Freetown.
De 10.000 bewoners van Kroo Bay moeten het stellen met één kliniek. Er is geen sanitair of watervoorziening, en de wegen van verharde modder zijn te smal voor autoverkeer. “Deze gemeenschap is Sierra Leone in het klein, waar drie vierde van de bevolking in armoede leeft”, verklaarde minister van Presidentiële Zaken, Alpha Kanu, vorige week. Hij noemde Kroo Bay de ideale plaats om het Mensenrechtenrapport voor Sierra Leone 2007 te presenteren.
Twee jaar na oprichting in het parlement komt de mensenrechtencommissie van Sierra Leone (HRCSL) met haar eerste rapport naar buiten. De bevindingen liggen zwaar op de maag. De commissieleden merken op dat gevallen van verkrachting en huishoudelijk geweld niet naar behoren worden vervolgd, dat verminking van vrouwelijke geslachtsdelen onbestraft blijft in het land, dat vrouwen gediscrimineerd worden en onvoldoende toegang hebben tot het gerecht.
Ze stellen dat een gebrek aan opleiding, middelen en infrastructuur de algemene administratie van het gerechtelijk apparaat kortwiekt. Op verraad en moord staat nog steeds de doodstraf, en die wordt willekeurig uitgevoerd bij overval met verzwarende omstandigheden. De  toestand in gevangenissen en andere gesloten centra doorheen het land is verschrikkelijk. Tot slot sterven in Sierra Leone nog steeds 1.800 kinderen op de 100.000  bij de geboorte en heeft het land een kindersterfte van 170 op de 1.000.
Volgens de mensenrechtencommissie wordt de nationale gezondheidscrisis “niet ernstig genoeg wordt genomen”. Bovendien is “de regering verplicht volgens nationale en internationale mensenrechtenverdragen om de nodige stappen te ondernemen”.

Tolerant


In het rapport staat wel dat er “veel vooruitgang werd geboekt inzake de vrijheid van meningsuiting”. Tal van radiostations en kranten in het land kregen licenties en de Onafhankelijke Mediacommissie (IMC) organiseerde een reeks workshops voor journalisten om de standaarden van berichtgeving op te trekken. Daarenboven toonde de regering “zich tolerant tegenover muzikanten die zich in hun nummers kritisch uitlaten over regeringsleden en socio-economische en politieke situatie.”
Een smet op het blazoen was de tijdelijke sluiting van een radiostation in Yele dat zich kritisch had uitgelaten over de regering, en het feit dat een parlementslid de lokale radio van Pujehun liet opdoeken wegens het uitzenden van standpunten van de oppositie.
Minister Kanu had lof voor het rapport en beloofde dat zijn regering zich uit de naad zal werken om uit de huidige toestand te geraken.
De inwoners van Kroo Bay zullen waarschijnlijk nooit de inhoud van het verslag onder ogen krijgen of het belang ervan begrijpen. Wanneer de ministers in hun wagens met chauffeur terugrijden, keert de bevolking terug naar haar harde bestaan. Toch zijn het deze mensen die het meest zijn aangewezen op de beloften van de regering om de levensstandaard te verbeteren voor alle Sierra Leonezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.