Senegalezen verliezen jaarlijks 430.000 hectare bos

Jaarlijks vernielen bosbranden zo’n 350.000 hectare bos in Senegal. Nog eens 80.000 hectare bos verandert elk jaar in landbouwgrond. Voor het Sahelland is dat slecht nieuws, want de erosie schrijdt voort.
De cijfers komen uit de studie ‘Phénomènes de la sécheresse et de la désertification au Sénégal’ van het Senegalese Centrum voor Milieubescherming (CSE). De meeste bosbranden zijn uit de hand gelopen pogingen om een nieuw stuk landbouwgrond vrij te maken.
De grote honger naar land maar ook naar brandhout en houtskool, is een gevolg van de enorme bevolkingstoename in het West-Afrikaanse land. Vandaag zijn er vier keer zoveel Senegalezen als bij de onafhankelijkheid in 1960: van drie miljoen groeide het aantal tot twaalf miljoen.
Opeenvolgende regeringen hebben herbebossingsprojecten gelanceerd, ook om bijvoorbeeld de hoofdstad Dakar te beschermen tegen zandstormen. Maar vaak is het een kwestie van een stap vooruit en twee stappen terug. Van de overblijvende bossen - nog altijd goed voor miljoenen hectaren - is een deel bovendien erg aangetast, zegt het CSE.
De Senegalese overheid probeert nu gezinnen aan te sporen op gas te koken, onder meer door de prijs van brandhout of kolen op te drijven. Er zijn ook plannen voor nieuwe herbebossing met de steun van de internationale gemeenschap, waarbij de mensen die in de buurt van de wouden wonen betrokken zullen worden zodat het geen maat voor niets wordt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.