Scholen gaan weer open in noordwesten van Pakistan

Scholen die door het geweld in het noordwesten van Pakistan moesten sluiten of werden verwoest, gaan weer open. In veel gevallen komen leerlingen bij elkaar in tenten of onder bomen.

In sommige gebieden zijn de scholen al langer dan twee jaar dicht. De 123 leerlingen van de Overheidsbasisschool in Bezoti in Orakzai Agency gaan sinds kort echter weer naar school. De taliban bliezen de school in augustus vorig jaar op.

Orakzai Agency is een van de zeven ‘agencies’ of tribale gebieden van de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) in Pakistan. FATA ligt tussen Afghanistan en de provincie Khyber Pakhtunkhwa (KP) in het noordwesten van Pakistan en herbergt veel strijders van de taliban en Al-Qaeda.

Alleen al in Orakzai bliezen militanten tachtig onderwijsinstellingen op. “De overheid maakt zich ernstig zorgen over het feit dat veel kinderen geen onderwijs meer krijgen”, zegt Riaz Khan Masood, bestuurder in Orakzai Agency. “We hebben inmiddels 33 staatsscholen ingericht in 172 tenten.”
 
Zo’n 4500 leerlingen kunnen nu weer naar school en 192 leerkrachten kunnen weer aan het werk.

Analfabetisme

“De leerlingen studeren in de schaduw van bomen, terwijl ze hun tassen in de tenten opslaan. Dat is omdat er geen elektriciteit in de tenten is. Buiten is het klimaat beter”, zegt leraar Shahidullah Khan. De leerlingen gebruiken matten in plaats van tafels. Meubilair komt later, zegt hij.

In de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden zouden zo’n 255.000 leerlingen getroffen zijn door de vernielzucht van de militanten. Ook buiten de FATA pleegden ze aanslagen. In Swat, een van de districten in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, is de meeste schade aangericht. “Tussen 2007 en 2009 zijn er 188 meisjesscholen en 97 jongensscholen opgeblazen”, zegt onderwijsambtenaar Kameen Khan uit Swat.

In Mohmand Agency maakten militanten 108 scholen met de grond gelijk. De autoriteiten hebben inmiddels 44 jongensscholen en 12 meisjesscholen heropend in tenten. De rest wordt herbouwd.

De staatsscholen zijn de enige mogelijkheid tot modern onderwijs voor de leerlingen in de FATA, waar slechts 17 procent van de bevolking geletterd is. In de rest van Pakistan is dat 44 procent.

Het aantal vrouwen in de FATA dat naar school is geweest, ligt erg laag. In de aangrenzende provincie KP dat 30 procent, in de FATA amper 3 procent.

 

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/damaged_schools_in_Bajuar_Agency.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.