Resolutie over belastingparadijzen aangenomen

De resolutie over fiscale paradijzen is vandaag met een meerderheid aangenomen door de Kamer (sp.a, PS, MR, CDH en VB). VLD stemde verdeeld: enkelen stemden vóór, enkelen onthielden zich. CD&V onthield zich.
De fiscale fraude voor België wordt geschat op meer dan 15 miljard euro per jaar. De gewone belastingbetaler draait hiervoor op en betaalt uiteindelijk de rekening voor de fraudeurs. Naast de fiscale fraude is er de belastingontwijking van vermogenden en grote en middelgrote ondernemingen. Twee voorbeelden:
  • Sabena dokterde in de jaren ‘90 een premiestelsel uit dat de directieleden toeliet een deel van hun verloning in het zwart te ontvangen via een dochteronderneming op Bermuda. Wellicht is dit geen alleenstaand geval.
  • The Rolling Stones hebben de afgelopen 20 jaar op hun inkomsten uit royalty’s (450 miljoen euro) slechts 1,6 procent belasting betaald. In 1971 verhuisden ze het bedrijf dat hun royalties beheert naar Nederland, omdat die daar niet belast worden.

Een rechtvaardig belastingstelsel, met effectieve en efficiënte bestrijding van fiscale fraude en zonder ontwijkingsmechanismen, zou het mogelijk maken de belastingen te verlagen en de sociale bescherming te verbeteren.
Dit is in het kort wat Dirk Van der Maelen (sp.a) wil bekomen met zijn resolutie waarover vandaag, donderdag, gestemd wordt in de Kamer. Bedoeling van de resolutie is de belastingparadijzen te weren uit Fiscaal Wonderland.  
Meer info: www.fiscaalwonderland.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.