Republiek zkt. president

Momenteel wordt in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) alles in het werk gesteld om zo snel mogelijk een nieuwe president te benoemen. Of die interim-president de almaar schrijnender wordende situatie in het land kan ombuigen, is zeer de vraag.

  • CC European Commission DG ECHO Uit vrees voor het geweld zijn duizenden mensen gevlucht naar kampen buiten Bangui. CC European Commission DG ECHO

Sinds het gedwongen aftreden van de omstreden Michel Djotodia heeft een transitieraad – een tijdelijk parlement, zeg maar - zich over het presidentenvraagstuk in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) ontfermd. Maar dat blijkt niet zo simpel als aanvankelijk gedacht. De leden van de raad komen voorlopig niet tot een consensus waardoor de geplande verkiezing van zaterdag alvast werd opgeschoven. “Mogelijk zal de verkiezing zondag of maandag plaatsvinden,” heeft Léa Kouyassoum Doumta, hoofd van dat zogenaamde ‘provisoire parlement’, inmiddels laten optekenen.

Internationale vraag om transparantie

De internationale gemeenschap vraagt alvast om een duidelijke breuk met voorganger Djotodia, die vorige week onder druk de handdoek in de ring moest gooien. Daarom werd de eis op tafel gelegd dat “niemand van de 135 hoofden tellende transitieraad in aanmerking kan komen voor de omstreden functie van interim-president”. Ook vragen de Verenigde Staten een zekere mate van transparantie en benadrukken ze de verantwoordelijkheid die op de schouders van de ingestelde raad rust. “Deze transitieraad heeft de historische mogelijkheid om het land terug op de weg richting stabiliteit, democratie en ontwikkeling te zetten”, aldus Marie Harf adjunct-woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geweldspiraal

Ondertussen is de chef van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, John Ging, niet te bedeesd om het woord ‘genocide’ in de mond te nemen wanneer hij het over de huidige toestand in de Republiek heeft. Hij trekt zelfs de vergelijking met de toestand in Rwanda en Bosnië uit de jaren negentig. “Als de internationale gemeenschap niet ingrijpt, dreigen de gevolgen dramatisch te worden,” waarschuwt hij.

VN-ambassadeur Gérard Araud heeft inmiddels ook al toegegeven dat Frankrijk de situatie flink onderschat heeft toen het vorige maand militairen besloot te sturen.  “We wisten dat er enig geweld tussen religieuze groepen was, maar deze diepgewortelde haat hebben we niet voorzien”, liet hij zich nu ontvallen. Terwijl ‘overgangsleider’ Alexandre-Ferdinand Nguendet, die naar alle verwachting hoogstens 15 dagen aanblijft, de toestand momenteel probeert te ontzenuwen, zijn er in de nacht van 15 op 16 januari alweer zeven dodelijke slachtoffers gevallen. Een zoveelste teken aan de wand dat deze in chaos verkerende  Afrikaanse Republiek snakt naar meer dan alleen een interim-president. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat zo’n nieuwe interim-president geen eerste stap in een hoopgevende richting kan zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.