Rellen na vreedzame G8-betoging

Tienduizenden mensen trokken zaterdag door de straten van het Duitse Rostock om te protesteren tegen de G8-top in Heiligendamm. Op het einde van de betoging braken rellen uit, waarbij 400 politieagenten en meer dan 500 betogers gewond raakten.
  • AP Photo/Thomas Haentzschel AP Photo/Thomas Haentzschel
Van 6 tot 8 juni vindt in het Duitse Heiligendamm de jaarlijkse G8-top plaats, een bijeenkomst van de regeringsleiders van de zeven rijkste landen (de G7: Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Canada ) en sinds enkele jaren ook Rusland. 
Tegelijkertijd vinden er ook verschillende acties plaats van organisaties die protesteren tegen de samenkomst van de G8. Zo stapten er zaterdag door de straten van het Duitse Rostock, zo’n 20 kilometer van Heiligendamm, volgens de organisatoren meer dan 80.000 mensen mee in een vreedzame mars tegen de G8-top. Meer dan 13.000 politieagenten waren opgetrommeld.
Op het einde van de betoging vielen enkele manifestanten politiewagens aan waarop de politie hardhandig terugsloeg. Volgens de organisatoren raakten daarbij 20 demonstranten zwaargewond.
Werner Raetz, een activist van Attac Duitsland, veroordeelde in een mededeling de aanvallen op de politie. ‘We hopen dat, ondanks de incidenten van vandaag, het politiek klimaat democratische protestacties tegen het beleid van de G8 mogelijk maakt’, voegde Peter Wahl van Attac eraan toe. De organisatoren van de betoging geven echter ook kritiek op de politie, omdat die te hardhandig zou ingegrepen hebben.

Rien Vandermeersch bracht voor MO.be verslag uit van een reeks infoavonden die Dissent! - een horizontaal netwerk dat ingaat tegen de bepaling van onze toekomst door de G8 - organiseerde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.