Regering wil invloedrijke vakbondsfederatie en belangrijkste oppositiestem ontmantelen

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo wil de huidige Vakbondswet wijzigen om de machtige Nigeriaanse vakbondsfederatie Nigerian Labour Congress (NLC) te kunnen democratiseren en decentraliseren. De NLC zelf, ziet de plannen van Obasanjo als een poging de macht van de vakbond te breken. Sinds Nigeria vijf jaar geleden onder democratisch bestuur kwam, is de federatie de belangrijkste stem van de oppositie in Nigeria.

De NLC werd in 1978 opgericht als enige nationale vakbondsfederatie in Nigeria en groeide uit tot een van de machtigste werknemersorganisaties in Afrika. Een aanzienlijk deel van de werknemers in Nigeria, het land met de meeste inwoners van Afrika, is erbij aangesloten. Ook onder armen is de NLC populair. De vakfederatie wist de regering van president Olusegun Obasanjo verschillende malen in verlegenheid te brengen, door het land volledig lam te leggen met algemene stakingen.

Obasanjo’s plannen om de Vakbondswet te veranderen, zouden tot gevolg hebben dat de NLC ophoudt te bestaan als Nigeria’s belangrijkste vakfederatie. In plaats daarvan moeten een aantal sectorspecifieke vakbonden ontstaan, waarvan de werknemers vrijwillig lid kunnen worden.

In het nieuwe wetsvoorstel wordt het moeilijker voor de verschillende vakbonden om gezamenlijk op te treden, omdat de overheid besluit welke bonden een federatie mogen vormen. Bovendien kan een vakbond alleen geregistreerd worden als de overheid vindt dat de bond een publiek belang dient.

De Nigerianen zijn verdeeld over de vraag een dergelijke hervorming de NLC ten goede komt. Volgens Ade Ajibade, een functionaris van Nigeriaanse ministerie van Arbeid, past het oprichten van verschillende vakbonden in de koers die de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voorstaat. President Obasanjo stelt dat de huidige arbeidswetgeving in Nigeria in strijd is met de conventies van de IAO, omdat werknemers verplicht zijn contributie te betalen aan de vakbonden.

Volgens mensenrechtenadvocaat Festus Keyamo is er echter niets mis met het huidige vakbondssysteem. De verschillende vakbonden die nu verenigd zijn in de NLC, zijn tevreden met de huidige centralisatie. Waarom moet de overheid zich er dan mee bemoeien?

Een ander punt van kritiek is dat de voorgestelde nieuwe wet het moeilijker maakt om stakingen te organiseren. Volgens de wet moet een vakbond die wil staken, daarvoor toestemming hebben van minimaal tweederde van de leden. Nu wordt de stakingsbeslissing genomen door een centraal comité van de NLC.

Volgens Keyamo is het de president niet om te doen de Nigeriaanse arbeidswetgeving te verbeteren, maar om de NLC te ‘ontwapenen’. Pogingen daartoe werden ook al gedaan door vorige regeringen. In 1987 werden onder het militaire bewind van generaal Ibrahim Babangida de vakbondsverkiezingen geblokkeerd. De regering benoemde een bestuurder. In 1993 ontbond generaal Sani Abacha het gekozen bestuur van de NLC en benoemde evenals zijn voorganger Babangida, opnieuw een eigen vakbondsbestuurder. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.