Regering geeft cadeau van 750 miljoen aan Suez-Electrabel

De Ministerraad besliste vrijdag 3 oktober om voor 2008 slechts 250 miljoen euro te recupereren van de minstens één miljard onterechte winsten die Suez-Electrabel elk jaar maakt. Hierdoor blijft de elektriciteitsmonopolist de Belgische markt als een melkkoe gebruiken om investeringen te financieren in vervuilende steenkool- en kerncentrales in het buitenland.
Greenpeace eist een volledige en recuperatie van deze winsten op jaarlijkse basis zodat er geïnvesteerd kan worden in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Greenpeace wil dat de regering een deel van de onrechtmatige winsten ter beschikking stelt van Belgische gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen. 
In combinatie met gerichte sociale tariefmaatregelen, zou dat een structurele oplossing zijn voor de stijgende energiefactuur. Het volledig terugvorderen van de onrechtmatige winsten van Suez-Electrabel  zou dus een vierdubbele winst opleveren: een schoner milieu, een betere werkende markt, een lagere energiefactuur en meer tewerkstelling dankzij de nieuwe investeringen.
Greenpeace heeft een procedure gestart om deze boekhouding (de besteding van de ontvangsten genoemd) van de CREG te bekomen, voorlopig zonder succes. Volgens Greenpeace moet minister Magnette in de eerste plaats volledige transparantie afdwingen in dit miljardendossier waarvan de boekhouding angstvallig geheim gehouden wordt. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.