Recessie voor de deur in Brazilië

Brazilië heeft in februari weer een overschot op zijn handelsbalans doen optekenen, maar dat was grotendeels te danken aan een daling van de import met bijna een kwart in vergelijking met januari. De industriële activiteit is sterk teruggelopen, wat tot een recessie kan leiden.
Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika, voerde vooral minder grondstoffen en halfafgewerkte producten in. José Augusto de Castro, de vicevoorzitter van de Braziliaanse Associatie voor Buitenlandse Handel, maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de import daalt. Volgens hem is een recessie nog te vermijden, maar dat hangt af van het beleid dat de Braziliaanse regering voert en van de verdere ontwikkeling van de wereldeconomie.
Ook de Braziliaanse export doet het niet goed. Het cijfer voor februari ligt een kwart lager dan dat voor februari vorig jaar. Maar de import is in vergelijking met februari vorig jaar met 34,5 procent teruggelopen. Dat leidde voor de voorbije maand tot een overschot op de handelsbalans van 1,8 miljard dollar.

Neergang


Brazilië voelt de internationale crisis sinds oktober. Plots was er veel minder krediet beschikbaar, en daarna begon ook de uitvoer te slabakken. De vraag naar de meeste grondstoffen die Brazilië uitvoert bleef overeind, maar de prijzen kelderden. Sommige industriële sectoren als de metallurgie hebben zowel last van een slappe vraag als van lage prijzen.
De Braziliaanse economie is duidelijk trager gaan draaien. In januari en februari samen bedroeg de totale waarde van de Braziliaanse import en export 37,5 miljard dollar, bijna 22 procent minder dan de eerste twee maanden van 2008.
Alleen Azië importeerde de voorbije twee maanden meer uit Brazilië dan een jaar geleden. Dat is vooral te danken aan China. Azië is nu de belangrijkste afzetmarkt voor Brazilië. Maar de Castro vreest dat ook de exportcijfers naar Azië de komende maanden zullen verslechteren. Die hangen immers sterk af van de prijzen van de landbouwproducten en mineralen die Brazilië naar China exporteert.
De grootste achteruitgang deed de voorbije twee maanden de Braziliaanse export naar Argentinië en de VS optekenen. Dit jaar zou de Braziliaanse handelsbalans met de VS wel eens voor het eerst in tien jaar negatief kunnen uitvallen. De forse exportvermindering naar Argentinië is te wijten aan de protectionistische maatregelen waarmee dat land reageerde op de opflakkering van oude handelsdisputen. Brazilië denkt aan exportquota voor gevoelige producten als schoenen, textiel en elektrische apparaten om nog meer tegenmaatregelen te vermijden. Het wil Argentinië en zijn andere buurlanden ook krediet toestaan zodat ze de import van Braziliaanse goederen kunnen blijven financieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.