Radicale partijen wegen zwaar op verkiezingscampagne

Zondag kunnen 8 miljoen Jemenieten hun stem uitbrengen voor de parlementsverkiezingen. De stembusslag in Jemen staat helemaal in het teken van de oorlog in Irak. Voor de regerende partij, die zich noodgedwongen inschikkelijk toont met de Amerikaanse ‘oorlog tegen de terreur’, kan de timing niet slechter.


De radicaal islamitische partijen vormen deze keer een ernstige uitdaging voor het regerende Algemeen Volkscongres. De Islah-partij, de belangrijkste islamitisch geïnspireerde oppositiepartij in Jemen, trekt van bij het begin van de verkiezingscampagne de oorlogskaart. De gebeurtenissen in Irak geven de kiezers in de woorden van de Islah-partijleiding een gouden kans voor verandering - allicht niet die verandering die Amerikaanse neoconservatieve regeringsleiders als onderminister van Defensie Paul Wolfowitz op het oog hadden met de Irak-campagne.

De massale mobilisering van de Iraakse sjiieten en de groeiende weerstand tegen de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in het land voeden ook de anti-Amerikaanse gevoelens in Jemen. De regering veroordeelde de oorlog in Irak, maar het is de Jemenieten niet ontgaan dat het Amerikaanse leger de vrije baan krijgt in zijn ‘oorlog tegen de terreur’.

Tegenover die prozaïsche Realpolitik belooft Islah de hemel: een verdubbeling van de salarissen van overheidsambtenaren en het militaire personeel, een belastingverlaging en een verbetering van de levensstandaard. Islah mikt bovendien op de armen - een dikke laag in het electoraat. Eén op vijf Jemenieten leeft onder de officiële armoedegrens. De moskeeën zijn de campagneplaatsen bij uitstek van Islah. Met slogans als Neen tegen onrechtvaardigheid, Neen tegen de corruptie en Ja voor Islah als uitweg uit de duisternis mikt de partij zowel op religieuze sentimenten als op proteststemmen.

De verkiezingscampagne wordt scherper naarmate de verkiezingsdag nadert. Islah beschuldigt de officiële media ervan de islamitische partij in een verkeerd daglicht te stellen. De officiële media spelen het niet fair. Desinformatie over Islah en de andere oppositiepartijen is een schending van het kiesakkoord, zegt de woordvoerder van Islah. De regerende partij vertelt een gelijkaardig verhaal: Islah gebruikt beledigende taal tegen onze kandidaten en beschuldigt de partij onrechtmatig van corruptie en wanpraktijken, zegt een woordvoerder van het Algemeen Volkscongres. De regering noemt de krant Al Sahwa, de spreekbuis van Islah, zelfs een Taliban-medium.

Een groot aantal kandidaten heeft het kiesakkoord (afgesloten op 8 april) al geschonden, bevestigt Abdul Al Janadi van de SCER, het orgaan dat toeziet op de verkiezingen. De verkiezingscommissie overweegt om partijen en kandidaten bij naam te noemen. De oppositie vreest dat de SCER haar mandaat zal gebruiken om haar kandidaten te nekken. Sommige oppositieleiders dreigen ermee om de verkiezingen te boycotten uit protest tegen de vermeende partijdigheid van de verkiezingscommissie.

De Islah-partij is ervan overtuigd dat ze zondag een klinkende overwinning behaalt. In totaal dingen 1.536 kandidaten van 22 partijen naar 301 zetels. Dat zijn er een kleine 3.500 minder dan bij de vorige verkiezingen in 1997. Verschillende waarnemers wijten die spectaculaire daling aan de oorlog in Irak. De lichtgewichten onder de kandidaten komen deze keer niet op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.