Presidentsverkiezing geldig zelfs als terreuralarm stemmen belet

In geval van nood heeft de Amerikaanse regering het recht beslissingen te nemen waardoor aanzienlijk veel mensen niet zouden kunnen gaan stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van 2 november – zonder dat de verkiezingsuitslag daardoor minder geldig wordt. Dat staat in een recent boven water gekomen regeringsmemorandum dat op vraag van het Amerikaanse parlement werd opgesteld door de onderzoeksdienst van het Congres.




http://fpc.state.gov/fpc/34782.htm


De memo getiteld ‘Executive Branch Power to Postpone Elections’ dateert van 14 juli en gaat in op de vraag of de regering-Bush de verkiezingen kan uitstellen. Het document stelt dat de regering beslissingen kan nemen die het onmogelijk of onpraktisch maken om een verkiezing te laten doorgaan. Hoewel de uitvoerende macht (vertegenwoordigd door de president en zijn regering) momenteel die bevoegdheid niet heeft, zou het parlement mogelijk in staat zijn die bevoegdheid aan haar over te dragen, zo staat er. Sommigen analisten beweerden recent nog dat Bush nu wel al degelijk in staat is om de verkiezingen uit te stellen - daarvoor zou hij geen nieuwe wetten nodig hebben.

Indien grote aantallen Amerikanen niet kunnen stemmen door een ‘rood alarm’ - de alarmfase bij een dreigende aanval voor vermeende terroristische activiteiten -, kan de regering ondanks de gebruiken in een moderne staat de mogelijkheid hebben om een alternatieve methode te gebruiken om een president te kiezen dan de volksstemming. In de VS wordt de president sowieso verkozen door de stemmen van de kiesmannen die door de kiezers worden aangeduid, niet door de rechtstreekse stemmen van de kiezers. De memo gaat uitvoerig in op de manieren waarop de staatsbesturen de bewegingsvrijheid van burgers kan inperken in geval van een noodsituatie en stelt dat de uitoefening van die bevoegdheden wettelijk niet blijkt te leiden tot het uitstellen van een verkiezing.

Het idee alleen al om de verkiezing uit te stellen of af te gelasten is het ergst denkbare politieke bedrog, of lafheid, of beide, meent Steve Cimbala, voormalig regeringsadviseur, auteur en politiek analist aan de universiteit van Pennsylvania. “Maar als Bush door een rood alarm wordt herverkozen, denk ik niet dat het parlement dat zelfs in hoge nood zou goedkeuren. Het is cruciaal dat politici beseffen dat dit soort van kiesbedrog nooit door de beugel zal kunnen.”

Ook John Dryzek, voormalig hoofd van de afdeling Politieke Wetenschappen van de universiteit van Oregon en momenteel hoofd van de afdeling Sociale en Politieke Theorie aan de Australian National University, is ernstig bezorgd over de mogelijke implicaties voor de democratie in de Verenigde Staten.

Voormalig presidentskandidaat Howard Dean publiceerde op 11 augustus een artikel waarin hij scherp uithaalde naar het gebruik van uitspraken over terreur voor politieke doeleinden. Diezelfde dag zei Kai Hirschmann, de vice-directeur van het Instituut voor Terrorismeonderzoek in het Duitse Essen, in de Los Angeles Times dat hij denkt dat er een beetje politiek zit achter de recente terreurwaarschuwingen van de regering-Bush.

Ook Ray McGovern, een CIA-analist die jarenlang persoonlijk het Witte Huis briefte, en Wayne Madsen, die ten tijde van Reagan bij het National Security Agency werkte voorspellen dat er geknoeid zal worden bij de verkiezingen van november. McGovern schreef in juli een stuk voor het webzine Onlinejournal.com waarin hij een rood alarm voorspelde in California. De ondertitel luidde ‘Geen uitstel, alleen een heksenketel bij de verkiezingen en een lage opkomst aan de Westkust is Bush’s plan voor de overwinning’. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.