'Plunderingen, verkrachtingen en moorden in Oost-Congo'

Hevige gevechten tussen de regeringstroepen en de rebellen in Oost-Congo veroorzaken een humanitaire catastrofe, zegt het Rode Kruis.
Er sijpelen berichten binnen van plunderingen, verkrachtingen en moorden. Diplomatieke initiatieven moeten het tij keren. Het Rode Kruis zegt dat het aantal vluchtelingen groeit met het uur en dat de precaire veiligheidssituatie het zeer moeilijk maakt hulp te verlenen.
Voorlopig is er een wapenstilstand in en rond Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, maar rebellenleider Laurent Nkunda dreigt die op te heffen.
Nkunda zegt dat hij de Tutsi gemeenschap beschermt tegen aanvallen van Rwandese Hutu’s, van wie sommigen zich in 1994 schuldig hebben gemaakt aan de genocide. Kinshasa beschouwt Nkunda dan weer als terrorist en heeft van de herhaaldelijke beloften de Hutu’s van Congolees grondgebied te houden en ze te ontwapenen weinig kunnen verwezenlijken.

‘Extreem onveilig’



De onderbreking in de gevechten en een gigantisch tekort aan voedsel en water in Goma hebben velen ertoe gedreven naar Kibati, 12 kilometer ten noorden van Goma, te vluchten. De weg ernaartoe is een lange sliert menselijke ellende, volgens correspondent Peter Greste. Hulporganisaties zijn gestopt met hun werk vanwege de onveilige situatie.
“De hele bevolking in en rond Goma voelt zich verschrikkelijk onveilig,” zei Rode Kruiswoordvoerder Marcal Izard. Een woordvoerder van VN vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dat de situatie “extreem kritiek” is.
Nkunda zei gisteren (donderdag) dat hij een “humanitaire corridor” openliet zodat de vluchtelingen konden terugkeren naar hun huis, en dat zo de hulp degenen kon bereiken die tussen zijn troepen en die van de VN ingeklemd zaten. Maar correspondent Peter Greste zei dat hij in plaats van een open corridor mensen zag terugkeren naar Goma omdat er op hen werd geschoten.

Vluchtelingenkampen ontruimd


De UNHCR heeft berichten opgevangen dat verschillende vluchtelingenkampen rond de stad Rutshuru, 75 kilometer ten noorden van Goma en niet ver van Oeganda, gedwongen ontruimd zijn, geplunderd en vervolgens in brand gestoken.
Ongeveer 50.000 mensen proberen te overleven in de kampen, hulpverleners trachten de berichten te verifiëren.

Onderhandelde oplossing


Nkunda heeft intussen gedreigd de stad Goma in te nemen, tenzij de VN troepen het wapenbestand respecteren en de veiligheid in de stad garanderen. Plunderingen, verkrachtingen en moordpartijen werden gerapporteerd in de stad, voornamelijk door Congolese regeringstroepen begaan. De VN, de EU en de Afrikaanse Unie (AU) proberen via onderhandelingen tussen de betrokken partijen tot een onderhandelde oplossing te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.