Planeet heeft 1 miljard nieuwe bomen nodig

Om de klimaatverandering tegen te gaan, roept het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) de internationale gemeenschap op om een miljard nieuwe bomen te planten. De campagne is geïnspireerd op de Green Belt Movement van milieu-activiste Wangari Maathai, die in 2004 als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
Het UNEP vraagt met de campagne “Plant for the Planet” een wereldwijde inspanning van jongeren, jeugdbewegingen, kinderen, scholen, ngo’s, bedrijven, landbouwers, gemeentebesturen en regeringen om dit jaar een miljard nieuwe bomen te planten. Meer bomen en bossen verkleinen de impact van de klimaatverandering.

De Keniaanse Wangari Maathai plantte sinds 1977 met haar Green Belt Movement 25 miljoen bomen om bodemerosie te voorkomen. UNEP wil dat succes op wereldschaal herhalen, met steun van Prins Albert II van Monaco en het World Agroforestry Centre (ICRAF).

Op de website van de campagne “Plant for the Planet” kan je een formulier invullen waarin je plechtig belooft één of meerdere bomen te planten. Voorlopig staat de teller op 160 miljoen beloofde bomen, 191.000 bomen zijn al geplant. Ook landen hebben zich geëngageerd, zoals Marokko, dat 27 miljoen bomen zal planten in de loop van dit jaar.

Bomen en bossen gaan de klimaatverandering tegen omdat ze koolstofdioxide (CO2) absorberen. Alle bossen samen houden 283 gigaton aan C02 vast, wat vijftig procent meer is dan de CO2 die opgeslagen wordt in de atmosfeer. Wanneer de bossen verdwijnen, komt er meer CO2 in de atmosfeer terecht. Nieuwe bomen planten is het meest kostenefficiënte middel om de uitstoot van schadelijke stoffen te reduceren.

Elk jaar verdwijnen 13 miljoen hectare bossen, wat overeen komt met de oppervlakte van Griekenland of Nicaragua. Om het verlies goed te maken zouden er elk jaar 1,4 miljard bomen moeten worden geplant. IPS MDG7 (BV/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.