Phuket wil toeristen lokken met gunstprijzen

Tsunami-slachtoffers helpen door een goedkope vakantie te boeken. Phuket maakt het mogelijk. Het vakantieparadijs in Zuid-Thailand vraagt met aandrang om een snelle terugkeer van de toeristen die de plaatselijke economie doen draaien. Het Thaise kabinet buigt zich volgende week over een reeks voorstellen als het afschaffen van landingstaksen voor vliegtuigen, gratis toegang tot 24 natuurparken en goedkope vluchten.






Phuket en de omliggende eilanden stonden bekend om hun prachtige stranden, kalme zee en kleurrijke onderwaterwereld – ideaal voor duikvakanties. Jaarlijks kwamen er zo’n 400.000 duikers naar Thailand, vooral naar deze regio. Andere jaren is deze periode volop hoogseizoen. Maar de tsunami van 26 december die op Phuket en de omliggende eilanden naar schatting 5.392 doden eiste en voor 7,5 miljard baht (149 miljoen euro) schade aanrichtte, maakte daar abrupt een einde aan. De heropbouw gaat snel, maar de mensen vrezen een tweede tragedie. De vakantie-industrie moet massaal mensen afdanken als de toeristen niet snel terugkeren.

In Chalong Bay, in het zuiden van Phuket, liggen de boten in haven en spelen de kapiteins een spelletje kaart of staren ze alleen maar naar de zee. Slechts drie van de zestig boten zijn vandaag uitgevaren. Van de pakweg 115 duikwinkels zijn er al een deel over kop gegaan, en de meeste hebben sowieso hun personeel moeten afdanken, met name de buitenlandse duikinstructeurs.

We hebben zes maanden feest (hoogseizoen) en zes maanden hongersnood, zegt de eigenaar van een duikwinkel. Dit jaar hebben we maar anderhalve maand hoogseizoen gehad. We kijken nu dus aan tegen tien maanden zonder inkomen. Als de toeristen de volgende maanden niet terugkeren, zullen de meeste bedrijfjes over de kop gaan.

De mensen denken dat we zoveel schade hebben geleden dat het geen zin heeft ons te komen bezoeken, zegt Oraval Paethong, de manager van het Tsunami Recovery Centre van Phuket. Aziaten zijn bang om te komen door de verhalen in hun media dat er geesten zijn, en Westerlingen komen niet omdat hun media hen vertellen dat er ziekte heerst en overal lijken liggen.”

De Thaise vice-premier Suwat Liptapanlop stelde het kabinet deze week een plan van 6 miljard baht (11,9 miljoen euro) voor om de toeristische industrie in het zuiden van het land er weer bovenop te helpen. Suwat wil de landingstaksen voor vliegtuigen afschaffen, gratis toegang voor 24 natuurparken en goedkope vluchten. De regering overweegt zelfs om van Phuket gedurende zes maanden een taksvrije zone te maken, om niet alleen buitenlandse toeristen maar ook Thai aan te trekken. Een aanzienlijk bedrag wordt uitgetrokken voor wereldwijde publiciteitscampagnes. Het Thaise kabinet bespreekt het voorstel volgende week. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.