Peruaanse indianen op oorlogspad tegen oliemaatschappijen

De Peruaanse regering is bezig aan een roadshow in het Amazonewoud om indianengroepen te informeren over de ontginning van de rijke olievoorraden onder hun voeten door de Argentijnse oliemaatschappij Pluspetrol. CARE, een koepel van 18 Ashaninka-gemeenschappen die aan de rivier Ene leven, had zich in juli nochtans duidelijk uitgesproken tegen de olieboringen. Het is het zoveelste conflict tussen de inheemse bevolking en oliemaatschappijen in het Peruaanse Amazonegebied.
De strijd gaat om Perceel 108, een gebied van 12.400 vierkante kilometer dat een groot deel van het bekken van de Ene beslaat in de provincies Junin, Cusco, Ayacucho en Pasco. De regering van de toenmalige president Alejandro Toledo verleende in december 2005 een concessie op het gebied aan Pluspetrol Peru. Maar Peru begon de bevolking in het Enebekken pas op 29 augustus te informeren, nochtans een verplichte stap in het proces om toestemming te krijgen voor economische activiteiten in indianengebieden.
“We kunnen niet toelaten dat oliebedrijven zich hier vestigen, omdat we dan lijden onder de vervuiling”, verklaarde Medaly Pancho, een lid van de Ashaninka-gemeenschap in de provincie Junín, in juli. “We leven van de jacht en de visvangst, en dat willen we zo houden.”
 
Pancho sprak op een bijeenkomst van CARE midden juli. De organisatie besloot toen de strijd aan te binden tegen pogingen om olie boven te halen in Perceel 108. “Als ze zomaar dit gebied innemen, is onze organisatie niet verantwoordelijk voor wat de lokale bevolking zal doen. Er zal bloed vloeien hier”, vertelde Rosa Buendía, lid van de raad van bestuur van CARE, aan IPS.

Conventie 169


De 18 inheemse gemeenschappen van het Enebekken zijn unaniem gekant tegen de komst Pluspatrol Peru. Ze hekelen het feit dat de autoriteiten hen niet hebben geraadpleegd voor ze de concessie verleenden, een inbreuk op Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie.
CARE had afgevaardigden van Pluspetrol Peru uitgenodigd op de bijeenkomst in juli, met de vraag om de betrokken gemeenschappen gedetailleerd op de hoogte te brengen van de ontginningsplannen voor Perceel 108. Een van de vertegenwoordigers van het oliebedrijf, José Palomares, verklaarde dat het bedrijf niet met de ontginning zal starten als de vereniging dat niet wil.
Enkele dagen later, op 18 juli, speelde het ministerie van Energie en Mijnen aan CARE het programma door van de reeks lokale workshops waarbij informatie wordt gegeven over de impact op het milieu van de activiteiten van Pluspetrol Peru.
“De regering respecteert onze overeenkomsten of de internationale conventies die ons beschermen niet”, meent Rosa Buendía. “Alsof informatieve workshops de bezorgdheid van de bevolking wegnemen.” De tijden zijn veranderd, stelt Buendía. “We hebben jonge mensen die studeren, het Ashaninka-volk kent zijn rechten nu.”

Dialoog


Het hoofd van Milieuzaken bij het Peruaanse ministerie van Energie, Iris Cárdenas, legt uit dat “de workshops bedoeld zijn om de angst en bezorgdheid van lokale bewoners weg te nemen”. De ontmoetingen gaan volgens haar enkel door bij de gemeenschappen die het bezoek aanvaarden. “We respecteren het feit dat ze met het bedrijf gepraat hebben, en misschien zal de dialoog lange tijd in beslag nemen alvorens de werken in dit gebied van start kunnen gaan”, geeft Cárdenas toe.
Waarom treedt de overheid nu pas in dialoog met de bevolking? “Het is een geleidelijk proces, en het ministerie kiest ervoor van gemeenschap tot gemeenschap te gaan om iedereen te laten deelnemen”, werpt Cárdenas tegen.
“Ze geven ons geld in ruil voor de ontginning van olie, maar wat laten we onze kinderen na als alles vervuild is?”, vraagt Rosa Buendía zich af.
De conflicten tussen oliebedrijven en plaatselijke inheemse groepen laaien hoog op in Peru. Volgens een recent rapport van Amerikaanse onderzoekers staat 72 procent van het Peruaanse Amazonewoud ingekleurd in plannen voor de ontginning van fossiele brandstoffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.